Sitter med mina omdömen

Omdömen ska skrivas en gång på hösten och en gång på våren. Jag mjukade upp redan igår då jag gick ut på en av mina bildlärarnätverk som finns på facebook. Bara 300 omdömen kvar … skrev jag typ och strax därefter var debatten igång. Omdömesskrivning är alltid en het potatis bland bildfröknar. Själv tycker jag inte det är så joxigt längre. Jag har vant mig, känner inte efter så mycket längre.

1. Jag brukar ta en klasslista och sedan gör jag några korta anteckningar på den kring elevens grundkunskaper, kreativitet, utveckling, tid lagd på träning, mognad, känsla och arbetsglädje medan jag betar igenom innehållet i allas bildmappar. Den delen har jag nyss avklarat med alla mina sjuor, nästan hundra killar och tjejer.

2. Nästa steg är att formulera omdömen efter de olika kunskapsnivåerna. På så sätt kan man kopiera och klistra in passande omdömen, med ett fåtal justeringar hit och dit beroende på individ. Det sparar så mycket tid.

Såhär såg sjuornas omdömen ut förra hösten, fördelade från kunskapsnivå E upp till A. Till sist kommer betygsvarning, några väl valda ord som jag lyckligtvis inte behöver använda särskilt ofta.

Du deltar i undervisningen på ett bra sätt och utvecklar dina kunskaper i bild genom att göra alla uppgifter, tar initiativ till att påbörja och bli klar med uppgiften i tid och bidrar med egna idéer både inom en uppgift såväl som fri bild.
Du provar och använder dig av olika material, verktyg och tekniker.
Försök att inte låta slumpen avgöra hur dina bilder ska se ut, planera ditt arbete, tänk till och välj material och teknik för att komma fram till det uttryck som passar bäst för ditt bildarbete.

Du deltar i undervisningen på ett aktivt sätt genom att självständigt bidra till att ta initiativ till ditt bildarbete. Du experimenterar och väljer mellan olika lösningar vilket utvecklar ditt bildspråk.
Du tänker på att variera ditt sätt att skapa bilder, t.ex. att inte alltid färglägga med färgpenna utan  använder dig av olika material,verktyg och tekniker på ett fungerande sätt.
Försök att välja tekniker och material som du inte känner dig helt säker på, fortsätt experimentera, blanda och undersök hur man kan nyttja olika material genom att t.ex. prova teckning i kombination med akvarellpenna.

Du har god förmåga att skapa bilder, du är medveten om hur du kan använda olika tekniker, verktyg och material för att påverka din bilds uttryck.
Dina goda praktiska kunskaper i ämnet gör också att du resonerar kring ditt bildarbete och väger olika lösningar mot varandra. Du klarar att formulera omdömen om hur du jobbat och kan ge exempel på kvalitéer i ditt arbete.
Fortsätt att utveckla din kreativitet genom att experimentera och undersök hur man kan använda färg och pensel för att ytterligare stärka dina grundkunskaper.

Du har god förmåga till bildarbete och ett väl utvecklat bildspråk, det märks att du ser många möjligheter i ditt skapande
Du reflekterar kring ditt arbete och väger olika lösningar mot varandra. Utveckla detta genom att  använda dig av inspiration och intryck utifrån såsom erfarenheter, åsikter och upplevelser, i ditt sökande efter egna idéer inom en uppgift eller som fri bild.
Försök att inte fastna i en särskild teknik t.ex. teckning eller ett speciellt motiv, det som bilden föreställer, utan fortsätt att variera och kombinera olika uttryckssätt.

Du behärskar många områden inom bild vilket leder till variation i ditt skapande, du tar initiativ, är självständig i ämnet och har lätt för att komma på idéer i ditt bildarbete som du till viss del sätter din egen personliga prägel på, en helhet som binder ihop kunskap med kreativitet.
Det faller sig naturligt för dig att reflektera kring ditt bildarbete och du använder dig av inspiration och intryck utifrån såsom erfarenheter, åsikter och upplevelser i ditt sökande efter egna idéer inom en uppgift eller som fri bild. Du presenterar mycket medveten och anpassat dina bilder efter syfte och sammanhang.
Försök att inte fastna i en särskild teknik t.ex teckning eller ett speciellt motiv, det som bilden föreställer utan fortsätt att variera och kombinera olika uttryckssätt.

Betygsvarning!

Du har provat på någon eller några övningar men inte deltagit i undervisningen i den utsträckningen som krävs för att en rättvis bedömning av kvalitén i ditt arbete ska kunna göras.

Du behöver bidra med handlingsalternativ som leder framåt genom att självständigt ta mer initiativ till att påbörja och slutföra dina arbeten. Du behöver jobba mer aktivt med de uppgifter som delats ut och komma med idéer till det pågående bildarbetet.
Lyssna på förslag och kompromisser som din lärare erbjuder och gör dig tillgänglig för det stöd och uppmuntran som du behöver. Gör även din lärare delaktig i de svårigheter som du upplever.


En reaktion på ”Sitter med mina omdömen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s