till kamratstödjargruppen

Jag har hand om kamratstödjarna tillsammans med en kollega, och igår fick jag en idé som jag ville prova på morgonens kamratstödjarmöte.

Helt utan tanke på upphovsrätt tog jag mig friheten att skriva ut åtta ansikten av varierande karaktär. En muslimskt kvinna, en man med ekrem akne, en mörkhyad kille, en kraftigt överviktig flicka.. ja ni förstår säkert tanken med det hela. Min lilla kamratstödjargrupp fick sedan fritt diskutera dessa människor, vilka de är, vad gör på fritiden och vad de jobbar med (för att ha någon neutral utgångspunkt). Vi satte upp bilderna på tavlan och eleverna skrev sin åsikter under varje bild.

Bild 2013-11-05 kl. 08.55 #2 Väldigt intressant. Nu är våra elever väldigt snälla och fromma och få hårda ord utdelades, de är ju trots allt inte helt utan anledning utvalda kamratstödjare.

Efter en stund tittade vi på whiteboarden tillsammans och vi behövde inte gå igenom det som hade skrivits om personerna utan behållningen var att de, bara genom att titta på någons utseende, skapat sig en gemensam uppfattning kring den personen. Vi har väl alla exempel på situationer då mindre smickrande kommentarer har fällts kring personer vi faktiskt inte känner.

Detta blev en bra övergång till att reflektera kring hur man själv kan påverka för att stärka allas lika värde, för mycket börjar ju där, hos en själv. Att även uppmärksamma eleven på att det finns och varför det finns en likabehandlingsplan och förhoppningsvis väcka nyfikenhet på vad som står i den. Hur säkerställer vi allas lika värde på vår skola? Detta blir utgångspunkten på nästa möte.


2 reaktioner på ”till kamratstödjargruppen

  1. Vilken god idee och tråd till disktussion. Den tar jag med mig. Det är trevligt att läsa din sida för du har i mitt tycke en utåtriktad linje, om jag förstår rätt vill du skapa debatt, och kreativitet vilket ger synergieffekter i grupper där alla lär av varandra. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s