Stärker flippen språket?

Dags för övning 3 i kursen digital skolutveckling.

Besvara, kommentera eller bearbeta andra kollegors kursmål och frågor.

Lite planlöst med regnet smattrandes mot rutan väcktes mitt intresse på http://randigaskal.blogspot.se/2013/11/mot-malet.html där jag kunnat läsa att ”fröken Rut Rand” bl.a. satt upp följande mål för den här kursen:

Jag ska se om flippar kan bidra till en ökad begreppsförståelse i SO, detta kommer ske helt ovetenskapligt och utan någon kontrollgrupp.

Jag tänkte ta mig an detta, jag är ju så himla bra på att vara helt ovetenskaplig och det känns alltid trevligt när någon uppmuntrar till lite allmänt filosoferande. Antingen ligger det mycket i det jag tycker, eller så är jag helt fel ute. Spännande.

Hm, vad menas nu med begreppsförståelse? Som jag har förstått det är detta nytt för lgr11, alla ämnen består utav begrepp som ska göras tydliga för eleven, en slags ordlista helt enkelt. Att stärka elevens språk är ett sätt att stärka dennes lärande.

Se vad fint bildläraren Anna-Lena Persson på Lindbergsskolan i Varberg har gjort på sin blogg: http://bildlindbergsskola.wordpress.com/bildbegrepp-2/ Som lärare får man kanske börja med att fundera på vilka begrepp som är väsentliga, och även vilka som är avancerade ( ”i det utvecklade resonemanget”) inom det enskilda ämnesområdet. Att få det att bli en naturlig del i vårt planerande.

Jag tror att flippar mycket väl kan bidra till en ökad begreppsförståelse i ämnet, under förutsättningen att man även har detta som en utgångs punkt i sin flip. Man ser till att tydliggöra de begrepp som man anser eleven bör kunna för att inhämta kunskaperna som delas ut. Sen kan man inte göra egna flippar om allt man vill lära ut, man måste låna och dela, filmsnuttar som inte alltid är särskilt tydliga och i mitt ämne bild dessutom kan vara på engelska. Men visst kan det vara värdefullt om alla flippande lärare tänker på hur man stärker elevens språk, då har vi snart ett mycket vässat flippotek tillsammans. http://kilskrift.blogspot.se/2013/11/flippklipp-for-alla-alla-for-flippklipp.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s