Funderar på fyran i digiskol

Fjärde öppna uppgiften i kursen det digitala skollyftet.

Identifiera ett skolutvecklings-område att samarbeta kring online.

Jag måste erkänna att jag känner mig väldigt osäker på den här uppgiften. Om man bortser från de senaste två månaderna har jag varit ganska ointresserad av att kommunicera online. Jag har heller ingen erfarenhet av att samarbeta över nätet. Ord som kurs och uppgift, hur öppna de än är, antyder även att det kanske finns rätt svar någonstans. När jag skriver kan jag dessutom få för mig att kolla upp något, glömmer att spara utkastet och får börja om från början.

Så vad var det nu jag skrev för en stund sedan som blev så himla bra?

För att få inspiration till skolutvecklingsområden har jag varit inne lite på skolinspektionens sida och läst dels om min skola men även angränsande skolor och det finns några uppslag gällande den gemensamma värdgrunden såsom trygghet och trivsel i skolan, klassrumsklimat, mobbing och utanförskap som kan vara intressant att diskutera vidare. Trots att vi dagligen väver in vårt arbete i relationer med såväl barn som andra vuxna så talar vi väldigt sällan om den gemensamma värdegrunden som ska råda på skolan, som vi dessutom har ansvar för. Det blir liksom inte heller samma fart och hets i debatten som när det gäller t.ex. ”keps, av eller på?”.

Inom ämnet värdegrund finns det mycket som kan vara svårt för en kollega att lyfta ensam. Klassrumsklimatet t.ex. som kan vara oerhört tungt och svårsläpat och även upp till den enskilde läraren att lösa. Det tycks variera väldigt mycket vilket stöd man får av sina kollegor och vilken anda som råder på arbetsplatsen.

Själv tycker jag också att det är svårt att diskutera klassrumsituationen med andra lärare. Jag vet att det beror på att jag har en unik situation då jag dels undervisar i ett praktiskt ämne, bild, och dels har så många fler elever än alla andra. Jag blir osäker på om mitt sätt att hantera situationen passar kollegor eller att de kanske inte förstår mitt utgångsläge. När jag publicerade inlägget åh dessa tonåringar låg jag vaken en stund på natten. Min målsättning är att bygga upp starka regler i mitt klassrum för hur vi ska jobba tillsammans, umgås med varandra och uppträda mot varandra. Men nej, det är sant, jag har ingen särskild baguette regel . Jag blir ofta lite matt när det beslutas att vi ska förbjuda något. Jag följer självklart gemensamma beslut men vet ändå på förhand vad som inte kommer inte att funka hos mig, att  jag kommer att framstå som en misslyckad och vag ledare, utsållad från de andra lite bättre. Känns det som. Jag har fått kämpa ganska mycket med mitt självförtroende som lärare.

Vi behöver stärka varandra i detta och öppna upp för insyn och diskussion, men kan vi göra det online?  I takt med den digitala invasionen målas även en bild upp på nätet av att alla andra verkar så framgångsrika, smarta, innovativa och nytänkande som älskar sitt jobb och får det mesta att fungera smärtfritt, brinner för utveckling… – det är ju den delen som är mest bekväm att föra fram offentligt. Jag har sett några twitter- och facebook inlägg som inbjuder till diskussioner kring både ledarskap såväl som mobbing, viktiga värdegrundsfrågor, där svaren lyser med sin frånvaro. Ska inte vi lärare vara bäst på det här?

Tack för att du läser.


3 reaktioner på ”Funderar på fyran i digiskol

 1. Jo, vi borde verkligen vara bäst på värdegrundsfrågor. Hoppas du hittar kollegor att samarbeta med kring dessa viktiga frågor. Tror det skulle kunna bli en riktigt bra #Digiskol-uppgift.

 2. Intressanta tankar! Ska fundera vidare på det du skriver. Jag tror jag förstår vad du menar med om det går att göras online. Men egentligen, varför inte? Det handlar väl bara om prestigelöshet, ärlighet och nyfikenhet? Samtidigt kanske det kan vara så (så är det i alla fall med mig) att ibland är man så nöjd och lycklig över något att man bara måste dela med sig av den goa känslan, och då kan det kanske låta som om man är kreativ, lyckad, osv, fast man egentligen bara är glad.

  Alla har vi ”issues”, saker vi går och grunnar över, som inte funkar. Ibland är det bra att dela med sig av det också, så att vi kan lära av varandras misstag.

  Lycka till vidare!
  /Hanna

 3. Ämnet är så stort och spretar åt alla håll, vilket även märks på reaktionerna, även utanför bloggen, som alla har en egen infallsvinkel. När jag skrev inlägget så hade jag i starkt minne att jag haft så många tuffa motgångar i klassrummet och på egen hand tagit mig ur det. Med lite mer öppet stöd kanske det inte hade behövt ta så lång tid. Jag ömmar för andra fröknar som kanske befinner sig i just den situationen och jag vill gärna mellan raderna antyda att man är okej genom att bara vara sig själv och tro på sig själv och våga misslyckas.
  Jag har också funderat en del på vilken fjuttig respons lärare ofta får när de öppnar upp frågor på nätet kring t.ex. åtgärder för att motverka mobbing och utanförskap. Ser man det från andra hållet kan en upprörd och förtvivlad mamma som ställt frågan på familjeliv få ett 40 -tal främmande personer att engagera sig. Hur kommer det sig? Man kanske borde blanda föräldrar och lärare mer, online?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s