ser över mitt språkutvecklande

Vissa böcker och kunskaper tar sin tid innan de landar. Så har det varit för mig och boken Stärk språket stärk lärandet. Det är några år sedan nu, jag vet , men när jag fick boken i min hand första gången så var min enda tanke att mina klasslistor skulle bli lite kryddigare framöver eftersom boken var en handledning för att stötta elever med svenska som andraspråk.

Jag nöjde mig med några nybörjarstrategier, som håller i sig än.

 • Undvika ja och nej frågor.
 • Fråga eleven vad hen inte har förstått när hen inte kommer igång med arbetsuppgiften och låta mig förklara en gång till och kanske på annat vis.

Nu vill jag göra mer, och jag funderar på vad och hur? Slänger alltså ur mig frågor i vanlig ordning och har inga klara svar, än. Min strävan med bloggen är i första hand att knyta ihop mitt koncept, det jag vill med min lärargärning.

Tillbaka till ämnet så står det på sina ställen i LGR11 antydningar om ett språkutvecklande förhållningssätt.

 • ”ta hänsyn till varje individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande”
 • ”samverka med andra lärare i arbetet för att nå utbildningsmålen”
 • ”organisera och genomföra arbetet så att eleven får stöd i sitt språk och kommunikationsutveckling”
 • ”undervisningen i olika ämnen samordnas så att eleverna får möjlighet att uppfatta större kunskapsområden som en helhet”

Det ovanstående är hämtat ur de övergripande målen men även i samtliga enskilda ämnen finns en  förväntan att vi ska arbeta språkutvecklande. Som lärare ska jag undervisa så att eleverna kan förstå och använda sig av ämnes specifika begrepp. Eleven ska kunna analysera, reflektera, föra resonemang i ämnet och de ska även kunna formulera och diskutera för att föra ett resonemang framåt.

Nu när jag citerat kursplanen så kommer jag att tänka på att vi har haft en del diskussioner kring språket i kursplanens betygskriterier. Jag har valt att göra en enklare variant av betygskriterierna i bild, i skrift, som jag ligger lite lågt med (hoppsan). Jag har blivit osäker eftersom jag vet att en stor del av de kollegor jag själv träffat på anser att man inte ska pilla i den texten för då kan innehållet ändras. För mig har det dock känts rätt och jag funderar även på att göra en sån här ”ritfilm” som blivit så populärt överallt som ett sätt att förklara betygen och en gång för alla slå hål på alla myter kring betygssättningen.

Fick också bra lästips idag kring detta ämne så är du ämneslärare i bild eller något annat praktiskt ämne och vill dyka ner i en bok så får du gärna berätta vilken och vad du lärt dig. Onödigt att läsa alla böcker själv tycker jag, man har ju lite andra grejer på gång i livet eller hur?

2 reaktioner till “ser över mitt språkutvecklande

 1. Jag förstår vad du menar med att ”pilla i” Lgr-texten. Man ska ju inte skapa egna kunskapskrav. MEN det är väl bara bra om man du lyckas förklara mer konkret vad t.ex. ”underbyggt resonemang” betyder i just ditt ämne, gärna tillsammans med exempel. Vad är det du tittar på när du bedömer? Vad är skillnaden mellan E- och C-nivå?

  Själv har jag (tillsammans med kollegor) arbetat fram olika sorters konkretiserade matriser utifrån kunskapskraven för att förtydliga vad kunskapskraven egentligen innebär. Dessa kan vara bra att ha under processens gång som något slags riktmärke. Fungerar också vid kamrat- eller självbedömning. Den summativa bedömningen som sker vi arbetets slut utgår naturligtvis från texten i Lgr11.

  Jag tycker att du ska testa dina förenklade varianter på några elever och se vad som händer. Blir det tydligare för dem? Och framförallt bidrar de till att eleverna når längre?

  /Hanna

  1. Jag provar hela tiden nya varianter. Det som är svårt i bild är den allmänna uppfattningen hos eleven (om man får lov att vara lite onyanserad) av att antingen så kan man eller så kan man inte, betyget kopplas till ”begåvning” inget man kan träna upp eller vara strateg i. Det finns ett ointresse bland eleverna att sätta sig in i betygsbedömningen, vilket jag också tycker antyder normen av ”fint eller fult” – som jag självklart får jobba med. Jag vet att texten är mer inbjudande om den är lättläst, jag har också matriser, men jag har svårt att få eleven förstå att starta sin ”bedömningsresa” i nuvarande kunskapsnivå. Elever vill ofta inte veta av bildexempel på E nivå utan går raka vägen till A, som verkar mer intressant. Det kan liknas vid att sitta hos frissan och hoppas på att se ut som Angelie Jolie när det är klart. Det är svårt att uppmärksamma eleven på hens individuella förutsättningar. Jag gillar att du lägger dig i, jag har ju inget ämneslag, bara några gånger om året.Så fortsätt gärna att kika in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s