jag satt stilla häromdan

Jag ägnar mig åt att iaktta ibland. Jag har en idé som jag så gärna vill genomföra till hösten men den kräver att eleven till stor del klarar självständigt arbete. Jag vill finna så många förutsättningar som möjligt för att alla mina elever ska lyckas med detta.

Det var nytt arbetsområde i årskurs 8, surrealism. Jag gjorde annorlunda den här gången, jag inledde arbetsområdet utan att själv vara speciellt delaktig. Jag meddelade att det fanns en text som de skulle läsa igenom innan de startade samt att de även skulle läsa igenom ett häfte som jag satt ihop med betygsatta elevarbeten med tips och idéer kring uppgiften. Något  som man även skulle läsa innan man började med arbetsuppgiften. Jag ville också att de skulle titta på ett bildspel av Salvador Dalis bilder för att skapa sig en uppfattning av surrealism.  Den praktiska arbetsuppgiften, berättade jag , var att sätta ihop ett collage av färdiga bilder att ha som utgångspunkt för en egen surrealistisk bild. Alltihopa skrev jag i ordningsföljd på tavlan.

Strax efter startskottet låg hela klassen bland tidningspåsarna. ”Har ni redan hunnit titta på bildspelet, läsa texten , gå igenom häftet med övningsexempel?”, inflikade jag. Klassen stannade upp och  delade in sig i  tre tydliga  delar. En grupp kom snabbt till insikt och försåg sig med materialet jag talat om. Den andra gruppen vägrade släppa tidningspåsarna och menade att de ville försäkra sig om tidningsutbudet. Den tredje gruppen frågade ”Vad är det vi ska göra egentligen?”

Grupp 1 och 3 har man ju hört talas om men gruppen mitt emellan? Vilka outnyttjade framgångsfaktorer finns i denna envisa trupp?

En liten uppdatering för dig som inte läst alla mina inlägg så vill jag göra en förändring i min undervisning till hösten och tänker utgå från de fyra förmågor som ska tränas upp i bildämnet. Klassen delas upp i fyra grupper för att turas om i sitt arbeta med att skapa, analysera, kommunicera och undersöka. Jag kommer i allt högre grad använda mig av instruktioner digitalt men det blir inte ”traditionell” flippad undervisning då eleven förbereder sig innan lektion genom en film utan tanken är främst att skippa gemensamma genomgångar som stjäl mycket tid från undervisningen,  öppna upp för mer valfrihet för eleven att välja takt och svårighetsgrad som ett led i att öka inre motivation och arbetsglädje. Arbetsmaterialet kommer dock att finnas tillgängligt att repetera så fort lusten faller på.

Jag är inte helt hundra säker på min idé, det är ju därför jag iakttar, funderar, läser och undersöker. Allt jag vet är att bildundervisningen måste förändras, förnyas, anpassas till de kunskaper vi idag tycker tillhör en grundutbildning. För ämnet bild ska vi ha kvar i skolan, så är det bara.

I mina minnesanteckningar plockar jag fram tankar från lektionen kring hur jag ska dela in klassen i fungerande grupper, där individerna kan stärka och inspirera varandra. Jag började även reflektera kring vad som väcker inre motivation. Idel frågor som kräver svar, ett steg i taget, 8 månader kvar.


3 reaktioner på ”jag satt stilla häromdan

  1. Det låter spännande. Själv tycker jag att det funkar bäst om jag varje lektion repeterar gången, färdriktningen för uppdraget eleverna ska utföra. Var är vi nu? Vart ska vi? Hur ska vi göra? Alltså BFL!

    Senast häromdagen delade jag ut ett häfte om personbeskrivningar som vi tillsammans läste igenom och diskuterade. Men hur många av eleverna gick tillbaka till detta under arbetets gång, trots att det fanns många bra tips där? Alltså började jag sen lektionen med ovanstående frågor, var, vart och hur. Jag satte upp det material vi hade gått igenom och visade hur jag tänkte att de skulle arbeta (ritade pilar mellan pappren på tavlan och skrev kommentarer). Jag tycker absolut att det blev tydligare för eleverna vad de skulle göra. De fick lite ”sprutt” och de förstod också att uppgiften skulle kräva lite mer tid och arbete än vad de trodde från början.

    Jag kommer att fortsätta jobba så här: kort repetition varje lektion och tydligt visa färdriktningen.
    /Hanna

    1. Ja BFL har hamnat lite lite på sniskan hos mig, Var dessutom gravid när utbildningen var som hetast så lite grumliga minnen kring detta, tack för att du uppdaterar mig. Man klarar liksom inte fullt ut vara så medveten när det droppar in nya klasser hela veckan. Jag ska bära med mig dina tips!

  2. Om det vore en grupp forskare du hade hos dig skulle man kanske kunna hävda att grupp 1 prioriterade metoddiskussionen medan grupp 3 slet med syfte och frågeställning. Grupp 2? De insåg att de hade världens bästa empiri, men behövde bara komma på vad de skulle använda den till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s