utmaning fem

Den uppmärksamme bloggläsaren har kanske noterat att jag ändrat slogan från SHARING IS CARING till en mer personlig variant LÅT DET BARA HÄNDA! En uppmaning om att våga försöka trots att man inte har så mycket kunskap, än. Själv har jag kommenterat flera år gamla blogginlägg i tron på att de varit högaktuella, gjort konstiga utlägg  på twitter innan jag förstod innebörden av retweet, lyckats tränga mig in i facebookgruppen ”verklighetsanknuten matematik” och en morgon upptäckte jag att någon annans inlägg hamnat på min blogg. Retweet och reblogg var ju inte riktigt samma sak visade det sig. Det är inte så farligt att göra fel. Det är charmigt, så låt det bara hända.

Men detta sagt vill jag ta mig an utmaning fem i det digitala skolyftet

Identifiera ett skolutvecklings-område att samarbeta online och hitta formen för hur samarbetet/utbytet kan ske online.

Jag skrev om värdegrunden som ett gemensamt skolutvecklingsområde i den förra uppgiften och jag har funderat på hur samarbetet ska gå till. På en skola finns olika klimat både bland elever och lärare som utan vägledning och förebyggande insatser präglas av den som är dominant. Det finns självklart undantag men min erfarenhet är, av de olika skolor jag arbetat på, att varje gång det blommar upp ett brokigt gäng i korridoren så står vi med skägget i brevlådan. Innan dess har man nöjt konstaterat att hos oss är det lugnt, utan att reflektera så mycket varför eller vad man kan göra för att behålla den fina stämningen som råder. Jag tror att man kan göra så mycket mer genom förebyggande, förberedande, arbete för att tillsammans skapa en stark gemensam värdegrund och trygghet på skolan.

Jag har därför gått från universumstora konferenslokaler där man har möjlighet att vara anonym, som jag personligen förknippar online med, till google+ diskussionsgrupper (finns en öppen om åsiktslustan skulle falla på: googleED ) och slutligen landat i ett lagom forum för skolutvecklingsfrågor. Den egna skolan.

Hur skulle man kunna göra så att alla vill engagera sig i skolans utveckling och bidra med erfarenheter,tankar och nya idéer? Inspiration hämtade jag på twitter.

nov 19

Kanske flippa en konferens? Be alla lärare titta på något ur serien: – och diskutera detta på konferensen sen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s