Besök från konstmuseumet

Idag har Karolina Pahlén varit här och träffat mina 9:or. Karolina arbetar som intendent i rörlig bild på Borås fina konstmuseum. Jag var inne på museumets hemsida tidigare i höstas och fick där veta att Karolina erbjuder workshop i film för årskurs 9. Eftersom jag arbetar på en skola utanför stan och det är problematiskt för mig att låta eleverna åka själva med bussen, vilket de hade fått göra om båda mina grupper skulle få chans att delta, frågade jag om Karolina istället ville komma till oss. Det ville hon.

Det första eleverna fick arbeta med i grupp var en enkel övning, att filma någon form av rörelse under en minut. De fick tjugo minuter på sig. Till sin hjälp tog eleverna det de brukar ha i fickan, mobilen.

Alla fick visa sina filmer, det var spännande att se hur eleverna löst uppgiften. Karolina visade därefter ett point of view klipp, som exempel på rörelse i film.

Sen är det ju det där med alla extra andhål som tillkommer när det gäller teknik. Man får helt enkelt tänka att det hör till istället för att bli stressad när eleverna skruvar på  sig, tappar fokus och börjar tänka på köttbullar och makaroner när tekniken inte vill samarbeta.

Karolina talade mycket om berättande perspektiv i film. Wow det här skulle kunna vara ett ”undersökande” moment i undervisningen i årkurs sju. Ett bra sätt att repetera och förstå perspektiv och dess betydelse för bildens uttryck, effekten av att använda grod- respektive fågel perspektiv.

Även ljussättning togs upp, skillnaden mellan ute och inne.

Karolina uppmärksammade också kvalitéer i spelfilmer och visade bl.a. inledningen ur Martin Scorseses film Goodfellow som ett exempel på hur klippet visar huvudrollens karaktär.

Reaktioner på film- och tevetittande är kunskaper som sällan tas upp i skolan. Man hafsar igenom ganska snabbt och darrigt och av nån anledning tar man gärna upp exempel på propagandafilmer från andra världskriget, trots att det har hänt en hel del sedan dess. Ämnet är enormt, hur får man kontroll på det? Jag fick tillfälle i pausen att samtala med Karolina om detta och hon berättade att i Kanada har man detta som ett återkommande tema i alla ämnen, kunskap kring vad som är progaganda, vad som är reklam etc.  Även UNESCO har tagit upp detta med hänvisning till att det är en demokratiskt rättighet att kunna hantera informationsflödet från media. Mycket intressant, jag måste ta reda på mer.

Sista och avslutande övningen handlade om känsla i film. Även detta är spännande att dra paralleller mellan film och traditionellt bildskapande, genomgång av ansiktsuttryck och färg som förstärker känslan i bilden.

Slutligen visade Karolina ”Filmmaking Techniques” som finns på youtube. En enkel hemmagjord film som tydligt visar alla vinklar i filmskapande. I Bildundervisningen skulle man kunna jobba vidare med bildmanus. Ämnet film är även lätt att ämnesintegrera.

En inspirerande förmiddag på jobbet med andra ord! Jag hoppas att jag återberättat rätt, det är väldigt mycket som är nytt för mig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s