datorspelande kommer till nytta

Idag har vi introducerats i datorspelens värld och dess betydelse och konsekvenser för våra elever, deras föräldrar och oss som arbetar i skolan. Vår specialpedagog och skolpsykolog hade förberett en heldag med ett fullproppat och inspirerande diskussionsunderlag i detta ämne. Själv har jag väl aldrig spelat i den bemärkelsen att jag blivit hängiven. Som småbarnsmamma har jag nosat omkring på gratisspel.com och kanske nån enstaka gång fastnat i angry bird ”hur -svårt -kan -det -vara -suck?!!!”.

Det var väldigt bra och givande diskussioner idag, syftet var även att få hem och skola att mötas. Ett perspektiv som togs upp var att vi arbetar på en skola som delar ut datorer till eleverna när de startar årskurs sju och det väcker en viss kluvenhet kring vårt ansvar när vi tillhandahåller ett redskap som vissa elever inte klarar av att hantera. Jag kan nog ändå tycka att vi tagit förhållandevis stort ansvar för att introducera datorn i elevens skolarbete men det är ändå ledsamt att höra hur datorspelande kan ta kontroll över hela familjen och frustrerande att inte alltid veta hur man kan hjälpa. Någon framförde dock synpunkten att datorspelandet inte ska ses som en isolerad händelse utan att man som familj kanske ska börja reflektera kring hur man även i övrigt handskas med olika problem och utmaningar, utan att förebrå och skuldbelägga.

Hur har datorn introducerats i hemmet?  När fick barnet sin första kontakt med datorn och vilken funktion hade den? Jag fick mig en tankeställare som förälder att det är viktigt att visa sina barn att datorn även används till att hämta och hantera kunskaper, inte bara leka, och försöka få en balans där emellan. Det ena behöver ju inte heller utesluta det andra. Även vikten av att vara tillsammans med barnen när de interagerar med den digitala världen. Tro nu inte att jag tycker om att vädra pekfingret, självklart är några timmars lugn och ro en gudagåva för en bloggande trebarnsmorsa men man får nog helt enkelt bita i det sura äpplet och inse att förälder, det är man på heltid en ganska lång tid framöver.

1431709_520_292Ämnet om datorspelande är stort och något motsägelsefullt. Vad jag tyckte var väldigt uppfriskande idag var att vi inte fastnade i ordningsreglerna för jämt dyker ordningspoliser upp och vill upprätta nya regler och diskussionen dör ut. Med risk för att låta som en ”flumlärare” tror jag att vi för länge sedan passerat gränsen för att förbjuda saker och ting och istället måste vi ägna oss åt att att tillsammans utveckla våra tankar kring hur vi lär eleverna att hantera datorn och mobilen. Det är en del av våra liv och det gäller att upprätthålla balans och kontroll i det, som med allting annat.

Vi ska nog inte se oss som offer för ny teknologi utan istället fundera på hur vi ska hantera den och vad vi behöver komplettera med. Mer motion och stärka sociala kontakter?

I skolan ser vi det som ett problem med elever som inte kan låta bli sina telefoner eller som hamnar på spelsidan under lektionstid. Med allt jag lärt mig under dagen om dataspelandets mekanismer och vad som attraherar spelaren så känns  frågeställningen hur jag kan anpassa min undervisning efter samma upplägg som ett datorspel inte helt främmande längre. Om man nu ser spelandet som en flykt eller snabbt belöningssystem t.ex. varför vill man som elev fly under lektionstid eller söker belöning någon annanstans? Kanske inte helt olikt eleven som börja lektionen med att hämta pennan eller vilja gå på toa? Jag kommer att ta med mig dessa funderingar in i min nya klassrumsundervisning till hösten.

Spännande tankar. Vad har vi att se fram emot? Kanske kan man få några lugna morgnar och skicka iväg ett hologram till jobbet inom en snar framtid?

Bilden har jag hämtat här: http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/83/1431709_520_292.jpg


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s