Stärkande konstbesök

Äntligen kom vi till skott att besöka Borås konstmuseum, jag och mina två klasser i årskurs 9. Det är vardagslyx att flanera omkring bland erkända konstverk och vi har ett mycket fint museum här i Borås, mina elever har bl.a. genom åren fått lära känna riktiga storheter som Carl Fredrik Reutersvärd, Hilma af Klint och Jim Dine. På agendan denna gång stod konstnärinnan Ulla Zimmermans verk, men tyvärr var guidningen inställd. Hm, jag fick tänka om , för att ställa in besöket det ville jag inte. Jag är inte helt ovan vid att sätta grupperna i arbete själv, brukar göra det när jag med kort varsel får för mig att göra ett besök.

Vi hade tur som kunde se en film med Ulla på museumet då hon berättade kring sitt inspirerande konstnärskap, hon gjorde sig väldigt bra och mysig på film, och samtliga elever höll sig i skinnet de 23 minuter som filmen varade. Utställningen var som elever förväntar sig att en konstutställning ska vara, mängder av tavlor med föreställande motiv som hängde på väggarna, några riktigt snygga. Det fanns många spännande infallsvinklar eftersom Ulla Zimmermans konst bearbetar såväl  klasser som utsatthet i samhället. Men med kort varsel valde jag att förbereda reflektion i grupp.

Eftersom jag gnuggat in mig lite på språkutveckling tycker jag själv att jag fick en lysande idé, men säkert har någon kommit på den före mig. I mindre grupper fick eleverna välja konstverk och beskriva motivet med minst 1 ord. Orden de fick välja mellan var:

FÄRGGLAD   NYANSERAD  KÄNSLOSAM  ALLVARLIG

KOMPOSITION BAKGRUND  VILSAM ROLIG

YVIG  STARK  UTTRYCKSFULL LJUS

KARAKTÄR  KONTURER  KONTRAST  ILSKA

LUGN  PENSELDRAG  UPPRÖRANDE   MÖRKER

De skulle ytterligare berätta och förklara varför de valt just det ordet. Min tanke vara att eleven kan välja svårighetsgrad samtidigt som man får konkreta exempel från någon annan på ord man känner igen men inte kan förklara. Vissa ord kan även ha flera betydelser och innebörd. Definitivt en övning jag ska bära med mig, flera gruppen hade väldigt givande diskussioner men överlag var det kanske ett uppdrag som behöver ett tryggare rum.

Ett konstbesök kan alltså vara stärkande ur flera perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s