Terminen är slut

Trots att jag varit föräldraledig under veckan så är detta en period av avslut och reflektion kring det arbete man lagt ner under hösten. Man pustar ut och funderar kring vad man kan göra bättre, hoppas att betygen blivit bra och rättvisa. Igår fick jag även ta emot en korg med lite smått och gott som jag fått av mina elever, så mycket kärlek och omtanke. Första lediga kvällen dricker man alltid lite för mycket glögg, eller hur? Man blir känslomässigt tilltufsad av det här yrket, och så ska det väl också vara när man arbetar och samarbetar med människor.

Dock ingen träkeps för mig idag. Jag ägnar kvällarna åt mitt digitala lärande, och verkar näst intill vara beroende av detta numera. Det tar ju aldrig slut, man hittar nya grejer hela tiden som man ”måste” pilla med. Det är ju inte särskilt svårt heller. Inte om man jämför med andra utmaningar man haft som lärare och de som komma skall. Jag vill också påstå att det är mina övriga erfarenheter som pedagog, människa och de kunskaper som jag har i mitt ämne bild som utgör grunden för att min digitala tillväxt blivit så bra. Det är trots allt bara ett redskap och jag tycker det är orättvist mot mig om någon tror att jag förändrats eller blivit någon annan. Jag var ingen skogmulle förut och jag är ingen hacker nu, jag har bara bytt pensel. Jag tycker mig märka att det finns lite prestige inom detta område, och det är synd för fler borde vara med och upptäcka glädjen och möjligheterna med de digitala verktygen. Samarbete över nätet är också väldigt stärkande och helt befriat från den hierarki som kanske råder på arbetsplatsen. Men det kan också vara något frustrerande emellanåt att det finns så många som aldrig ger till sig till känna på t.ex. twitter och facebook. ”Jag har ett facebook konto men skulle aldrig skriva något själv”, hör man ibland medmänniskor skrocka, som om det är fult att dela med sig samtidigt som man ska ha tillgång till att frossa i andras tyckande och tänkande.

Jag har funnit flera vägar till samarbete. Redan i våras startade jag en facebookgrupp för kollegor i Borås bildsalen men av någon anledning har den aldrig fått fart. Facebook har under hösten fått en helt annan innebörd för mig och kretsar nästan uteslutande kring grupper. Jag ingår i olika nätverk tillsammans med andra bildlärare, lärare som vill utveckla skolan, lärare som vill flippa sin undervisning och lärare som vill bli bättre på att använda IKT verktyg. Själv startade jag ytterligare en grupp i samband med det digitala skolyftet som heter diggisar. Det kan självklart bli lite mycket av det goda, mitt mål var att hitta några likasinnade att ha mer öppenhjärtliga diskussioner med.

När man hör ordet samarbete så tänker man oftast på att det ska mynna ut i resultat, åtminstone gör jag det. Inför öppna uppgiften i skolyftet var jag först stressad över att mina samarbeten inte fått den tillräckliga farten att det mynnat ut i något storslaget verk som jag kan redovisa för. Samarbete över nätet har för mig handlat mer om att arbeta mot samma mål i samförstånd. Ett sätt att samverka som skiljer sig en aning från arbetsplatsen då vi jämt buntas ihop med de som vi är mest lika, dvs har samma ämne eller liknande ämnen. När det gäller digitala verktyg märker man tydligt vilken spännvidd redskapen får genom att t.ex. ta del av en engelskafrökens tankar i årskurs tre vilket vidgar perspektivet kring användningsområdet trots att jag kanske inte tänkt mig göra samma sak. Samarbete har även blivit att stötta och andra och själv bli uppmuntrad, vilket kan tyckas som en självklarhet. Det är också väldigt befriande att plocka med sig sina egna godbitar och få lov att ta till lösningar som passar just mig. Målet står fast, men vägen dit är fri. Det är ett roligt sätt att samarbeta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s