om öppen- och slutenhet

Jag planerade en hangout under temat ”öppen och sluten”. Anledningen är att min lilla facebook grupp diggisar som jag lite hastigt och lustigt startade inom det digitala skollyftet har väckt nyfikenhet, varför en sluten grupp? Digitala skollyftet vilar ju tryggt i rörelsen sharing is caring eller svenskvarianten dela inte dölja.

Det finns olika typer av grupper på facebook, öppna, slutna och hemliga. En öppen grupp är helt offentlig i det övriga flödet vilket är bra om gruppen kretsar kring att bygga en kunskapsbank kring erfarenheter och idéer inom ett visst område, man kan lätt gå in och skrolla fram det man är intresserad av eller behöver utan att egentligen medverka i gruppen. Den hemliga gruppen är inte sökbar eller ens synlig såvida du inte är medlem. Kanske något för skvaller sharing?

Jag ser det inte riktigt som att dölja när man startar eller blir medlem i en sluten grupp vars syfte är att hitta kontakter, kanske rent av vänner. Min enda tanke när jag gjorde gruppen diggisar till sluten var att våra uppdateringar och kommentarer inte skulle hamna bland det andra facebookflödet i syfte att alla medlemmar skulle känna sig trygga i att öppna upp för de frågor eller svårigheter man kan känna. Själv är jag ensam på min skola om att ha en blogg, och trots den lättsamma tonen är det väl alltjämt en inre konflikt av att man kanske utelämnar sig för mycket. De flesta upplever det digitala samarbetet som ganska smärtfritt och då kan man behöva bearbeta hur man ska nå ut till sina kollegor på jobbet. Det är exempel på diskussioner som kan föras i en sluten grupp. Jag kan personligen även tycka att det är väldigt skönt med ett mindre sammanhang i det stora öppna.

Det är väldigt nytt för mig att facebook även kan tillhandahålla kompetenstutveckling, jag upptäckte först i höstas olika grupper med början i bildlärarnätverk sedan flippat klassrum, IKT i undervisningen.. För mig är facebook i första hand ett socialt forum som väcker idel synpunkter hos alla kring vad som är tillåtet , accepterat, ytligt och sant.

En av mina första diggismedlemmar tränade hangout med mig under gårdagen. Jag ringde faktiskt upp henne och de få sekunder då signalerna pep iväg fick jag naturligtvis för mig att pilla på något och undrade vad som menades med effekter. Detta medförde att jag under vårt första möte var mustaschprydd och sekunden senare även tigermask och Woody Allen brillor. 🙂 Tur att det inte var en öppen hangout, eller? Känslan sitter kvar än, vi lärare måste börja ha mer kul ihop! Jag tänker även att de personer vi möter här i vårt digitala samarbete som vi tycker inspirerar, varför inte låta kollegor möta dessa i en hangout? Är inte det ett ypperligt sätt att utveckla det kollegiala samarbetet som de flesta av oss tycker är friktionsfritt?

Men hangout kring öppet och slutet blir inte av. Vi har tömt ämnet i gruppen och det intresserar varken mig eller de andra längre.

6 reaktioner till “om öppen- och slutenhet

  1. Bra skrivet! Fast lite syns tycker jag det är att vi inte får se hangouten. Låter som att bilderna var spännande. 🙂

  2. Trotsar jante och kommenterar mitt eget inlägg ”En öppen grupp är helt offentlig i det övriga flödet vilket är bra om gruppen kretsar kring att bygga en kunskapsbank kring erfarenheter och idéer inom ett visst område, man kan lätt gå in och skrolla fram det man är intresserad av eller behöver utan att egentligen medverka i gruppen.” Jaha? Varför skrev jag så? Jag inte tycker alls såhär har jag kommit på. Jag tycker facebook är ett ganska uselt forum att samla och byta erfarenheter på, det är inte alls enkelt att skrolla sig fram i grupper som har flera hundra ibland tusentals medlemmar – såvida man inte har någon slags planlöst kringflackande efter något som man ännu inte vet. Det blir också att samma frågor ställs upprepade gånger vilket är tråkigt för de medlemmar som uppdaterar sig ofta. Jag hade gärna sett alternativ och undersöker fn googlegrupper tillsammans med några diggiskompisar.

    1. Fick just en oprocessad idé som jag vill lyfta: varför inte en hemsida i wordpress med flera administratörer, inklusive diskussionssida, textsidor kring frågor vi diskuterat/löst mm? Skulle vara väldigt spännande att testa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s