nya utmaningar

Laddar inför en ny arbetsvecka. Som så många andra lärare runt om i landet ägnar jag söndagen åt att ignorera mina egna barn och istället fokusera på andras och vad de ska lära sig under veckan som kommer. Gärna också på ett genomtänkt, innehållsrikt, varierat och kul sätt, såna där härliga planeringar man förväntas hosta upp i förbifarten. Tur att man har hela helgen på sig.

Vad händer under veckan? Jag har ganska mycket kul att se fram emot. Redan i morgon bitti, klockan åtta, är första mötet igång. Då ska vi träffas för att ta itu med en auskulationsuppgift, i mindre grupper turas vi om att besöka varandras klassrum utifrån individuella uppdrag. Själv kommer jag att prova iscensättning av min idé till flippat klassrum. Efter att lite halvhjärtat introducerat mina bloggar lyfte jag det mer på allvar förra veckan och det känns som om både jag och mina klasser i årkurs åtta är redo för en förändring och ett kliv framåt. Jag skyndar mig därför att sätta ihop en planering för detta, som jag lägger upp på blendspace. Det nya arbetsområdet ska handla om Henri Matisse, stillben och kompositon.

Det blir fler möten under veckan av olika karaktär. Det mest spännande kommer att handla om att försöka forma min framtid. Jag är lite sugen på att pröva de framtida yrken inom skolan som ännu inte finns, inspiratör t.ex. Till hösten har jag rätt till heltid och jag tar därför tillfället i akt att pröva lyckan och försöka fylla de återstående 20% med sånt jag skulle vilja fylla arbetsveckan med. Jag tror den idé jag har till flippad bildundervisning mycket väl skulle kunna anpassas till yngre åldrarna,  och då i större utsträckning vara ett komplement till den undervisande läraren i ämnet. Ett slags digitalt 2lärar system, då jag stärker upp med ämneskompetens, inspelade genomgångar, planeringar och rådgörande i betygssättning men att undervisningen sköts av personal på plats. Ett utmärkt försteläraruppdrag för övrigt.

Jag måste även hinna titta in på grannskolan för att ha ett sånt där flamsigt roligt och stärkande möte. Jag var vikarie förra veckan i årskurs fyra och nog för att de små brukar ställa konstiga frågor, men om jag fyller år den 18 januari? Ja det stämmer, jag förstod då också att jag mycket väl känner deras nya fröken som de fått efter jul. Det är ett par år sedan vi möttes, själv låg jag bakom ett skynke och kippade efter andan, olivgrön i fejset. Jag hade precis fött mitt första barn och skulle stärkas upp med en påse blod när det utbröt ett mindre kaos på rummet då det visade sig att vi var två nyförlösta som båda hette Malin och var födda den 18 januari. Självklart är denna fantastiska kvinna även lärare. Kul att ha henne i byggnaden bredvid.

Under veckan ska jag även ges chans att prova ett nytt mötesforum, det är Edcamp i Borås. 50 anmälda senast, kanske fler nu? Jag började storartat planera för några snackisar men jag tror att jag bara helt förutsättningslöst ska dyka upp på knytisen och njuta av att det händer saker i skolvärlden, det tänks på nytt, förändras och formas – och jag får vara med. Vi kanske ses? Hoppas det.


En reaktion på ”nya utmaningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s