30 januari 2014

Jag jobbar med bedömningsunderlaget för nästa arbetsområde i årskurs 8. Temat heter Henri Matisse/ Stilleben och komposition. Jag tänker prova flippad undervisning f.o.m nästa vecka i årskurs 8. 8D är först ut och idag fick de återigen nosa omkring på  elevbloggen och ta del av planeringsdokumentet som jag har på den interna plattan. Lite ineffektivt kanske, vi gjorde ju detta även förra veckan men jag tror att det är viktigt att de får känna efter, och jag med, för är det motstånd och sura miner är det inte kul för någon part att göra en förändring. Jag får väldigt bra vibbar, jag tyckte att en tyst nyfikenhet och förväntan pirrade i luften under dagens lektion.

Jaha, nu gäller det bara att ro i land det här också. Jag håller på för fullt och lägger upp arbetsmaterial på blendspace. Jag är långt ifrån klar, extra viktigt den här gången är att det blir kul grejer att jobba med och samtidigt inte lägga ribban för högt (eller lågt som det lätt blir när det ska vara ”kul”).

Under gårdagens Edcamp diskuterade vi bl.a. elevledda utvecklingssamtal och det gavs flera utmärkta exempel från både låg- och mellanstadiet. Jag kände att det nog är bäst att skyndsamt förbereda sig på dessa elever som komma skall, som lär vara både medvetna och kunskapskräsna. Bedömningsunderlaget har jag därför utformat på ett annat sätt. Jag vill ju också skapa ett enkelt sätt för mig att ge snabb feedback, funderar på att kanske använda någon slags skala. Då skulle kanske eleven själv kunna skatta sin insats med samma mätsticka? Hm, då kanske vi kan jämföra? Det kan säkert motivera till längre utläggningar kring arbetsprocessen.

Skapa

  • Sättet du aktivt väljer att utveckla ditt bildspråk, din förmåga att skapa bilder. Hur genomarbetade är dina bilder, har du gjort medvetna val eller låter du slumpen avgöra? Har du skyndat dig igenom uppgiften eller utmanat dig själv?

Kommunicera

  • Hur du använder du dina kunskaper i bildframställning för att berätta erfarenheter, åsikter eller upplevelser. I vilken omfattning bidrar du till att utveckla idéer? Hur väljer du att aktivt omsätta dina idéer och utveckla ditt bildspråk?

Analysera

För att kunna föra underbyggda resonemang krävs att du har kunskaper kring olika konstnärer och deras konststilar. Med underbyggt resonemang menas att du ger exempel på likheter och skillnader mellan olika konstverk och ger olika typer av förklaringar på det.

  • Vad behöver man veta om Henri Matisse för att förstå hans konst? Vilka kunskaper om bildens uttryck, innehåll och funktion har du utvecklat genom att titta på Matisse bilder?

Undersöka

  • På vilket sätt och i vilken omfattning du bidrar med att utveckla egna idéer inom ämnesområdet genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s