Den ljuva konsten?

Fastnade för en tweet idag. En rektor uppmärksammade en tidningsartikel från GP med följdfrågan Gjorde rektorn rätt?

För några år sedan besökte jag konstmuseumet här i Borås med årets nior. Ulf Rahmberg stod på agendan, denne rebell som skickligt tecknade samhällets maktstyren under 60-talet. Kanske någon rad även om andra provokationer hade jag i bakhuvudet, jag hade inte hunnit se utställningen innan och var därmed något oförberedd på det landskap jag klev in i. Medan eleverna rusade in i lokalen, skrek och tjoade, tog kort, filmade och var allmänt uppsluppna kippade jag efter andan och försökte överbemästra en bröst smärta som kom smygandes. Jösses vilka välgjorda tavlor, man såg verkligen att det var kukar och fittor ö v e r a l l t. Nä, det skulle bli väldigt svårt att bortförklara med raketer eller konstiga träd, här var det utförligt och tydligt knullande på var och varannan bild.

Då hade jag naturligtvis även bestämt på förhand p.g.a skral ekonomi att vi skulle diskutera detta,typ i flera veckor. Nä, jag ska vara ärlig och säga att jag såg min karriär pipa ut genom dörren utan att ens säga hejdå.  Vad ska folk tro om mig som släpar runt oskyldiga barn att titta på tecknade porrbilder?! Fan, den här jävla konsten som alltid ska vara så in i helvete snuskig!! Ja jag blev arg, kanske mest på mig själv.

Vad ska man göra? Jag vimagesalde att öppet berätta att det är helt naturligt för konsten att ta sig sexuella uttryck och vi diskuterade den konstnärliga friheten, sexualitet som maktutövande både över sig själv och andra. De fick gör jämförelser med Hieronymus Bosch. Allt i enlighet med kursplanen. Men var det rätt? Vad är rätt? En del lärare tycks aldrig hamna utanför ramen. Har jag tur som inte får arga insändare i tidningen, täta telefonsamtal till rektor, demonstrerande upprörda barn? Eller har jag med mina feltramp faktiskt blivit bättre på att undervisa hur saker och ting faktiskt kan vara i någons verklighet?

2 reaktioner till “Den ljuva konsten?

  1. Det var en underbar utställning med läcker konst, som jag och eleverna fick ta del av! Skickliga penseldrag, fräcka färger och motiv, vad är det väl för fel på det!? Visst fanns där både kukar och fittor och visst knullades det väl en del. Det är väl dock en del av världen, eller hur?
    Lika mycket som krig, folkmord, besvärliga ekvationer samt subjekt och predikat, som andra pedagoger så intensivt undervisar om 😉 Inte hamnar väl de i blåsväder för detta? Tänk tvärt om….vad skulle hända om dessa lektioner var lika fyllda med fniss och fascination som ditt studiebesök?
    Var stolt över den pedagog du är och mer kärlek åt folket!
    Kram Mia 🙂

    1. Tack Mia och JA, jag vill ju förmedla just detta som du skriver. Man ska inte försköna saker och ting och göra världen till en liten censurerad bubbla, det går ingen på ändå. Ville även ge en stärkande tanke till den bildlärare som engagerat sig i skapande skola som den länkade artikeln handlar om. Helt självklart är det inte när man själv står mitt i det men visst är det solklart efteråt att man behöver stötas med verkligheten, kanske lite oftare än vad vi gör i skolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s