so far so good

Mitt under sportlovsveckan upptäcker jag mail om om uppdatera blendspace. Det visar sig att det varit mycket god aktivitet på sidan den senaste tiden, såpass att en uppgradering anses behövlig. Jag har ju lagt mina planeringar på blendspace och sedan länkat dessa från det interna systemet, inga märkvärdigheter på något vis däremot oerhört kul att upptäcka att mina elever nosar omkring där hela tiden. 140 views i årskurs sju och närmare 90 i åttan. Oj hur ska detta sluta? Jag får nog förbereda mig på elever som ”gjort färdigt” innan vi knappt börjat. Som sagt absolut ingen höjdarplanering utan ganska traditionell bildundervisning, men det nya är tillgängligheten. Så fort lusten faller på kan man gå in och förbereda sig eller faktiskt träna på något.

Jag har ju verkligen tryckt på om detta till eleverna, att målet är att man ska ta kontrollen över sitt lärande. Vad vill jag veta och varför, hur lär jag mig det och hur kan jag vässa mig ytterligare? Det blir så mycket roligare att lära sig och det jag gör nu i första skedet är jag ger mina elever ett redskap, en slitsad bana som vi tränar upp oss i för att sedan allt mer börja gå skilda vägar i vårt kunskapsinhämtande. Vad eleven ska lära sig är fastspikat i det centrala innehållet men vägen dit kan se individuell ut. Jag hoppas på en utveckling då eleven själv formar sin utbildning och därmed även har god insikt i sin kunskapsbedömning. Jag såg en siffra på en engelskspråkig sida om flipped classrum att 85% av eleverna med all säkerhet går mot förhöjda kunskaper och därmed även bättre betyg.

Wow! Häftig start på väg mot flippen känner jag, jätteglad för detta.

Till sist en mycket förenklad version av Stefans Pålssons senaste inlägg Lärandets nya landskap växer fram i omvärldsbloggen En sammanfattning av Stiftelsen DIU som gjorde en offentlig utfrågning i riksdagen den 5 februari med rubriken Lärandets nya landskap  Utfrågningen arrangerades tillsammans med Moderaterna samt Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund.

  • Skolan måste kunna förbereda barn och unga för ett livslångt, ständigt lärande och lära dem att dra nytta av den digitala utvecklingens möjligheter.
  • Skolan måste bli mer integrerad med resten av samhället och samspela med andra aktörer, till exempel kulturinstitutioner och näringsliv.
  • Det handlar om att göra undervisningen meningsfull och spännande. Kollaborativt och problembaserat lärande måste ta mer plats och det flippade klassrummet är en viktig väg framåt.
  • För att få en molnfri himmel är det nödvändigt att utjämna skillnaderna mellan skolorna, ge stöd åt utvecklingen av det didaktiska tänkandet kring it i skolan och se till att skolledare och lärare utvecklar sin förståelse av den digitala utvecklingen.
  • Det utvidgade kollegiet möjliggör både en gemensam omvärldsbevakning och ett ständigt lärande som bidrar till att utveckla skolor runt om i landet. Lärarna hjälper varandra att utveckla sina kompetenser och skapar tillsammans förutsättningar för en mer likvärdig skola.
  • Skolan ska följa samhället och samhällsutvecklingen kan inte förutses.
  • Det är avgörande att ta reda på hur barn och unga gör när de lär sig, såväl i skolan som på fritiden. Genom att studera hur barn rent faktiskt gör när de lär sig, blir det möjligt att utveckla en undervisning som fungerar i praktiken.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s