Äntligen helg!

Oj vilken fredag, jag känner mig helt slut. Jag kände hur batteriet måste laddas över helgen när jag knappt orkade lirka fram bilnyckeln ur jackfickan på parkeringen efter arbetsdagens slut.

Mina fredagar är smått krävande eftersom jag har undervisning fyra timmar på raken på förmiddagen med årskurs nio, där några av pojkarna dessutom är aningen stingsliga och svåra att motivera och stärka. Är man inte riktigt i form dessutom kan det bli en väldigt lång dag. Idag hade vi dessutom en liten startsträcka framför oss eftersom vi inte träffats på ett tag då ena halvan gärna vill prata om vilket kaos det var under min frånvaro och andra hälften hellre ville gläfsa om nya påhittade regler som t.ex. att man ”alltid” fått ta med sig en kompis från en annan klass till lektionen. Jaha?

När andra lärare har problem med att eleverna inte kommer till lektionen har jag istället ofta fullt upp med att jag har fler elever i klassrummet än vad som står på klasslistan. Jag tror jag har haft sju extra elever under dagen som jag fått skicka ut. Nej, det är inte alls så att de är där för att jävlas eller vara otrevliga, de vill gärna sättas i arbete eller bara få vara med. Det är ju faktiskt även en del kringströvande lärare som också tittar in. Jag väljer att ta det som en komplimang. Det är mysigt att vara i bildsalen.

I ena nian har vi diskuterat fram och tillbaka om vi ska gå och äta mitt i lektionen, vi har ju 110 minuter. Vi provar detta nu , andra gången idag, men jösses vilken pedagogisk utmaning att få tillbaka ungdomarna fullproppade med kolhydrater. Det blev ju ingen ordning alls efter lunch, själv hade jag naturligtvis pressat ner mer chili con carne än vad jag behövde och lullade omkring lagom dåsig och då plötsligt struntade jag i besöksregeln och hade en extra elev i klassrummet.

bild-10Det var en kille som jag kivades med under morgonen eftersom han avvek från lektionen och enligt min näsa stank rök när han kom tillbaka, envist förnekade han detta och hävdade att det var hans normala lukt. Det lite det här jag menar med att inte tjafsa för hårt med barnen, det finns liksom ingen logik i resonemanget bara en slags instinkt av aldrig ge vika. Vi blev dock avbrutna av att en annan elev som skvätt ner hela sin jacka med vit färg så det hann aldrig blossa upp mer än så.  Nåväl han dök upp och ville pärla. Alltså trä ett armband. Jag lät honom sitta och pilla med det och senare satt han och jag en stund själva i klassrummet och letade pärlor och hjälptes åt med det där armbandet. Ett utmärkt tillfälle att flika in några stärkande och positiva meningar. Det är ju också alltid lika charmigt när busarna visar upp en annan mjukare sida.  När de sadlar om om vill färglägga målarboksbilder eller som här intill, tänk att få teckningar av relativt stora barn. Det är inte illa.

Sista klassen är ett yrväder i orkanstyrka. Vilken babblig och ofokuserad klass! Välkomna mina fredagsmysare, brukar jag skriva på tavlan. De är ju så roliga, jag brukar skoja mycket med dem. ”Sätt er ner och småprata med varandra medan jag går igenom vad ni förväntas göra”, startade jag dagens lektion. Ja, de kände igen sig och nickade uppskattande. Allt oftare brukar det bli ganska lugnt och då kan man utbrista ”Nu är det perfekt arbetsro här inne. Skärpning!” Det är också kul. Men okej ganska rörigt mot slutet. En massa pennor på golvet efter en runda till kopieringsmaskinen gör mig alltid lite småtjurig. Det gäller att peppa sig själv och hålla sig på gott humör, att bli arg slukar all energi direkt. Man har ju inte en chans, de är ju alltid fler.Taktik och strategier funkar bättre än spontana utbrott.

Check på tacos och nu Let´s dance, jag är ju bara en vanlig människa trots allt. Det är rätt gött med fredagar ändå.

2 reaktioner till “Äntligen helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s