digital teknik i nytt sammanhang

Hälsade på min sjuka mamma igår och hon var mycket piggare. Tyvärr kan hon inte prata p.g.a av en nedtryckt slang i halsen men som min bror uttryckte det ”tur att du har pratat så mycket innan”, vilket hon ju verkligen har gjort. För första gången på länge kändes det som om vi hade kul ihop, allting kan bli bra igen, det ser ljust ut. Men hon är allvarligt sjuk och kommer att få stanna på intensivvården i veckor, kanske månader.

Digitalt bevandrad som jag är nuförtiden undersökte jag teven på rummet och berättade att den tyvärr var av den gamla sorten, annars hade man ju kunnat sticka in ett USB minne med bildspel och lite program och filmer som vi vet att hon gillar. Min snart 75 åriga mamma följde undersökningen med  intresse men fick snabbt rynkan mellan ögonen (hm, vad är USB minne nu igen?) När jag förklarade så höjdes ögonbrynen tillsammans med en positiv nick ( Amen gu vad käckt! Tänk vad de kan hitta på.)

Hon har självklart en mobil och jag tänker att det snart är dags för henne att upptäcka facetime eller skype. Det skulle underlätta även för mig som befinner mig i en annan stad, med hjälp av skype kan vi se varandra varandra varje dag och hon kan även ”träffa” sina barnbarn. På en intensivvårdavdelning kan väl detta vara att föredra periodvis med tanke på infektionsrisken. Mina förkylningar kan ju hålla i sig i tre veckor.

På IVA är det också många timmar att tillbringa med sina egna tankar.

Hon har en surfplatta vet jag, som hon fick i julas. På plattan kan man göra det som inte går med teven och dessutom hitta kul spel till henne som dels tränar motorik men även pyssel för hjärnan.

Precis som i skolan måste det finnas mängder med möjligheter även inom sjukvården. Jag ska undersöka detta och jag tycker att du som läser också ska utmana dig själv att sätta dina digitala kunskaper i ett nytt sammanhang. Kom med förslag och idéer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s