över förväntan trots allt

Haft två sjuor på raken nu på morgonen och det funkar över förväntan trots allt. Skulle man gå in i klassrummet utan att veta vad som pågår skulle det med all säkerhet ge ett väldigt rörigt intryck. Det är svårt att få den där gemensamma inledningen när eleverna istället letar upp varandra i de grupper de tillhör, pratar ihop sig kring var de vill sitta och uppdaterar varandra kring vad de ska göra. Jag upplever istället att det som jag ”tappat kontrollen över” har eleverna istället tagit över i mer eller mindre skala. Jag hör ”jag hjälper dig att börja” eller ”vi kan göra tillsammans”, vilket är mycket positivt. Jag vill att  eleven ska ta mer ansvar och visst är det några som vispar omkring under lektionen, men den andra gruppen är betydligt fler och består inte alls enbart av brådmogna skötsamma flickor utan jag ser även att en hel del killar tar plats och blir lugnare av det.

Jag tänker istället att jag skulle vilja ha en tydligare avslutning och då tillsammans gå igenom vad som förväntas inför nästkommande lektion och hur man tar reda på den information och vad kan förbereda.

De elever som inte hänger med eller gör rätt för sig är nästan försedda med blåljus, så tydligta blir de. Det var faktiskt bland det första jag la märke till i den här förändringen, och det kändes också lite konstigt till en början. För det är nämligen så att i en bildsal kan man som elev gömma sig ganska länge, och du som är bildlärare vet precis hur vi kämpar med detta. Återigen praktiskt ämne, helklass, många klasser, ibland lektioner efter varandra utan paus och man träffas en gång i veckan.

Det är lite meck kvar med övningar och instruktioner. Jag funderar även på den där marginalen som blir när man är ”klar”. Jag hade en grupp idag som försåg sig med en kvarts ”chillande” för att de var klara – hemska tanke, man måste ju göra något hela tiden.. Nejdå, med syftet är att det ska flyta på och kännas meningsfullt. Det ena ska leda till andra och drömläget är väl istället att eleverna kläcker ur  sig ”nu är vi klara och då har vi kommit på en annan grej som vi vill genomföra..” Och att också ha en plan för det, för det kommer, jag hoppas och tror på det.

bild-11

2 reaktioner till “över förväntan trots allt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s