ett steg framåt

Jag sitter här och funderar på hur jag ska få ihop alla trådar jag startat. Under dagen har jag varit inne på pinterest och kikat runt och använt mig av det materialet i min blogg Sandgärdskolans bildsal. För tillfället vet jag inte riktigt hur nästa läsår kommer att se ut gällande bildämnet. Under våren har jag provat mig fram och jag har fortfarande en del huvudbry kring logistiken. Det har blivit rörigt att hämta planeringen från olika håll och komma ihåg vad saker och ting ligger, och vilka som är i samma grupp – även för gruppmedlemmarna själva verkar det som. Nu har ju våren även kantats av en del frånvaro och andra aktiviteter vilket naturligtvis har lett till att eleverna nypt chansen att göra annat.

Är jag fortfarande inne på mindre enheter, grupper? Fördelen med att jobba i stationer med mindre grupper är att man inte behöver beställa allting i helklass, det som är dyrt alltså, ipads, bättre kvalité på akvarellåda plockar också till om man ska köpa 27 st samtidigt. Det har en ekonomisk fördel helt klart.

Några av grupperna måste vara mer självständiga för att jag ska orka och som ett led i detta har jag tänkt om i strukturen. Idag har jag arbetat lite smått med den nya skolbloggen och med inspiration från pinterest skapat sidfliken  ”härma konstnären”. Jag tänker mig att lägga allt i samma gryta.  Kolla in det här.

”Härma konstnären” startar med en faktatext och jag vill även att eleven också ska svara på frågor kring texten när den är läst. Jag fick en fin idé av Karin Brånebäck och hennes inlägg Flippa med enkäter Då blir det en direkt feedback: har du läst?, har du förstått vad du läst? och en enkät kan även öka förståelsen och kunskaperna genom att man är lite finurlig med frågorna, tänker jag. Först fakta, sen frågor och sen en utmaning för att tänka till lite grann och till sist valbara praktisk arbetsuppgifter. Snyggt förpackat. Jag skulle även kunna göra färdiga lådor med material och verktyg som behövs just för den stationen. Det är ju alltid lite spännande att lyfta på locket.

Stafflierna har  varit väldigt populära. Jag hade ju velat ha en rejälare variant för att eleven ska stå upp, de har inte alls en bra arbetsställning vid mina dvärgstafflier. Jag tänker att jag i övriga hörnor av klassrummet kommer att bli väldigt effektiv innehållsmässigt så varför inte bara kunna få möjlighet att måla lite planlöst? Det här med syfte och mål i alla ära, men kan man inte få lov att hitta de svaren hos sig själv nån gång? Det vore väl väldigt meningsfullt, tycker jag.

Ja nu gäller det att hålla grannskolornas mellanstadiefröknar borta från bloggen så inte en tredjedel av varje klass typ har gjort allt de ska göra i sjuan redan i femman. Det är skitjobbigt att få tänka om hela tiden. Jag tänker därför snegla lite grann på yngre åldrarna och erbjuda mina tillkomna elevers lärare lite tips och idéer. I mån av tid. Vi får se.

Okej. Valborg, here I come!

 

5 reaktioner till “ett steg framåt

  1. Malin vilka bra idéer du ger!
    Jag håller just nu på att försöka få min hjärna runt nästa års tjänstefördelning och om detta året inneburit utmaningar är det nog en mild bris inför vad som komma skall…
    Jag gillar din tanke med stationer och ser att vi står inför samma utmaningar i form av mängder av elever, snabba kontakter, populärt ämne och lite fysisk tid. Vi måste sluta tänka ”jag är bildlärare” ”jag är slöjdlärare” osv. Vi kan hjälpas åt tycker jag. Och just nu är jag hjälpt av det här inlägget när det gäller att organisera nästa läsår.
    Heja dig Malin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s