vad sa jag nu igen?

Under dagens APT fick jag chansen att berätta om min nya skolblogg Bildsalen Jag har ju startat ganska många bloggar nu, jag har haft svårt att komma fram till ett bra upplägg men nu känner jag mig äntligen ganska nöjd.Skärmavbild 2014-05-11 kl. 16.04.04

Bloggens sidflikar utgår främst från det centrala innehållet som i bildämnet har tre huvudrubriker: Bildanalys, Bildframställning och redskap för bildframställning.

Varje sidflik har underrubriker och till vänster ses bildanalysen som i årskurs 7-9 ska behandla bilder om etnicitet, sexualitet, identitet o.s.v men även massmediebilder. Huvudrubriken och underrubrikerna blir därför en sammanfattning av det centrala innehållet som också på ett konkret sätt förklarar innebörden.  Här får även med ämnesspråket i form av en ordlista.

Skärmavbild 2014-05-12 kl. 17.40.06

En snabb genomgång av sidflikarna. Bildspråk har underrubrikerna Färg, form och komposition och kretsar kring att bygga upp kunskaper i bildframställning. Komplement till detta är sidfliken verktyg och material, en sida som informerar om dessa redskap.

Digital bild handlar om säkerställa att den undervisningen finns och hur den bedrivs, sen kommer de digitala verktygen att ligga som komplement precis som pensel och färg eller andra redskap inom olika bildövningar.

Flikarna Härma konstnären och inspiration är bilduppgifter utifrån tema och är ett sätt att integrera bildskapande med bildframställning.Skärmavbild 2014-05-11 kl. 16.04.37

Här ses ett exempel kring Edvard Munch som startar upp med fakta kring konstnären och sedan fortsätter med en undersökande del och slutligen mynnar ut i en större arbetsuppgift.

Att blogga är väldigt tacksamt i bildämnet, just för att väcka nyfikenhet och lust att våga prova . Det är ju också ett bra sätt att visa upp vad eleverna faktiskt gör. Jag kommer att lägga bilder under vårt galleri, och även lägga ut kort på de utställningar vi besökt. Vi har ju haft förmånen att ha väldigt hög kvalité på våra konstrundor, tack vara vårt fina konstmuseum.

Kursplanen är ju en självklar del och under åttans lektion pratade vi en del om kriteriet ”presentation av bilder” och alla fick prova sig fram och formulera sig utifrån riklinjerna i samband med att de publicerade sina bilder i sina loggböcker på ping pong. Jag har under läsårets gång bjudit in elever för att få med vara att påverka, min blogg är tillgänglig trots att den är under uppbyggnad, men det är få som nappar tyvärr. Det är värdefullt och kul att ha med sig eleverna och även fast de inte yttrar sig så stor utsträckning får man ändå ganska bra indikationer på om man är på rätt väg. Jag vill ju att de ska känna att jag lägger ned arbete för deras skull och att jag har ambitioner och visioner för ämnet.

En kollega undrade även kring årets veckoplanering som jag lagt i blendspace Det blir väldigt fint och man kan med lätthet dra in allt arbetsmaterial till ett och samma ställe. Skärmavbild 2014-05-12 kl. 18.26.05

Du ser i högerkanten på programmet finns det alla kända ställen man kan hämta sina planeringar från dropbox, gooogle drive , man kan söka på nätet och utan ”mellanhänder” låta det landa direkt i planeringskartan intill.

Då blir det såhär fint. Allt samlat på samma ställe. Smart om man har dokument och youtubeklipp och annat man måste länka till.

Skärmavbild 2014-05-12 kl. 18.26.25Till sist fick jag även sagt några ord om min kära små google grupper. Också ett snyggt och bra sätt att samla information på. Jag har flera BILD flippen bla men även bildmalin på nätet, ett komplement till min blogg med digitala program och annat.Skärmavbild 2014-05-11 kl. 14.49.09Skärmavbild 2014-05-11 kl. 14.49.35

bild-4

Nu är det bara att hoppas att fler vill sätta fart på jobbet och förhoppningsvis känner att inget är omöjligt. Själv kunde jag knappt någonting av detta för ett år sedan, så det går fort att lära sig!

Idag blev det även passande nog officiellt att jag är den nya ITpedagogen på skolan. Hur ska detta sluta?! Följ mig på bloggen…

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s