ämnes språket

Jag fick en nytändning idag gällande ämnesspråk. Jag kom på ett nytt sätt, kanske, att träna ämnes specifika begrepp. Det handlar om våra besök på konstmuseumet bl.a..

Skärmavbild 2014-05-15 kl. 18.00.42Jag latar mig och tar skärmkort. Det är också otroligt roligt, kan ej svara på varför. Det bara är s befriande på nått vis, prova själv: Kringlan+ liten tangent med pil uppåt+4 (om du har mac).

Okej den gamla vanliga bildanalysen, tänker du. Nja, sist kommer språk knorren ”Välj minst fem ord från ordlistan när du beskriver din bild”

Skärmavbild 2014-05-15 kl. 19.57.16Jag har tre kolumner med lite olika ord som återkommer i bildbeskrivningar, med olika svårighetsgrad fast kanske mer i form av ”vanligt förkommande -sällsynt”. Men visst finns en viss nyansstegring i ord som känsla – stämning – uttryck. utan att man för den delen riktigt kan sätta fingret på svårighetsgrad. Det handlar ju även att sätta orden i rätt sammanhang och visa förståelse för ordets innebörd. Jag tycker det har varit oerhört krångligt med välutvecklat ämnesspråk, förstår jag ens själv vad det är? I denna övning känner jag åtminstone att jag ger en schysst spelplan. Om en elev gör en bildanalys och använder en stor del av ordförrådet ovan på ett fungerande och berättande sätt är inte det en del av att beskriva bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp?

Det fina vädret bjöd på möjligheten till favorit i repris, en foto uppgift jag kom på för någon vecka sedan. Också ett sätt att öva förståelse för ämnes specifika begrepp.

bild-5

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s