betygen betygen

Jaha då var det min kväll att sitta och svettas över betygen, som ska vara inlämnade senast vid midnatt. Jag har haft det lite på känn att det skulle bli såhär, när andra avslöjat sin oro har jag känt mig lite för cool. Det är faktiskt bara några timmar tillbaka som jag insåg att jag inte alls spikat några betyg redan för flera veckor sedan utan nu sitter jag alltså här och möblerar om i betygskatalogen, i full panik.

Jag har fått kritik för att jag sätter högre betyg på flickorna. Det gjordes en undersökning kring detta för drygt ett år sedan, jag tror jag toppade sämsta listan på skolan. Det kom som en fullständig chock, jag tycker jag gör så mycket för att få igång killarna men jag har långt kvar, känns det som, typ NU. Kanske illa fäktat men jag kan ändå tycka att det inte var något större genustänkande i betygen från tidigare årskurs, för de sjuor jag har nu, vilket också är lite svårt för mig att axla som siste stafettlöpare på grundskolan. Jag klarar inte riktigt att sänka från C till E, dels för elevens skull och dels handlar det väl även om en slags lojalitet – för vad säger inte det om oss lärare om vi bedömer så olika? Terminsbetyg rullar inte heller på som jag skulle önska, för  e g e n t l i g e n skulle det inte vara så märkvärdigt att ges C ena terminen och E den andra eftersom man ofta presterar efter motivation och gör olika saker som man också är olika bra på. Det är möjligt att jag behöver mer stöttning än jag själv tror, det är inte enkelt att vara ensam om ett ämne.

Nåväl det slog mig idag igen, att ökad medvetenhet gällande genus perspektivet i betygssättningen inte har förändrat mina betygslistor det minsta. Man måste ta aktiva steg, göra, men hur? Det är främst mellan betygen E och D som skillnaden är markant mellan flickor och pojkar. Det är alltså stora glapp på typ 10/30 betyg E tjejer/ killar och motsvarande 30/10 för betyget D. Är det rimligt, vad finns det för orsaker att flickor är  l i t e  bättre? Varför får tjejer oftare ingångsbetyget D medan killar får E?

Jag funderar på om det kan vara så att man kanske omskriver kunskapskraven till karaktärsegenskaper? Jag tänker att det nog är lätt hänt att det blir så när man seglar omkring i klassrum hela dagarna och minnesnoterar iakttagelser och händelser som sedan också ligger till grund för bedömningen.

Ikväll kommer jag inte så mycket längre, det är viktigt att koppla av också! Vi får väl se hur de här betygen landar, för jag har rört om lite grann.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s