eftermiddagens studiedag 16/6

Vi fick besök av Monika Reichenberg, ingen kändis för mina öron men med stor kunskap kring lässtrategier bla, eller? Jag tyckte det mesta hon sa var ganska självklart. Jag förundrades över min svenska kollega som antecknade det mesta som sas, kan inte hon det här? Det klart och mer därtill, ändå skrev hon ner typ att omslaget betyder mycket för att barn ska vilja läsa boken. Kanske för att hålla ett jämt upptempo? För slappna av det vågar man inte riktigt än, inte efter den här våren. Då sprängs man.

Flera gånger nämnde Monika digiskol kollegan Marie Trapp och hänvisade till hennes arbete vilket fick mig att piggna till, för tyvärr tappade Marianne bort mig ganska snabbt. Jo, för hon började med pisa resultat och jag är så less på dessa resultatanalyser, var glada och malliga för att det mäts och undersöks i era ämnen istället! Mitt ämne bild bryr sig nästan ingen om, nä hellre sämst än att inte inte finnas till alls. Och så lite jämförelser med Finland och Danmark på det, jäsp, kändes som läxförhör efter ett ivrigt twittrande under våren.

Jag tänker att man inte bara blir uppdaterad på nätet. Man blir bortskämd också, petig.

Nåväl några idéer poppade upp som bokrecensioner i filmformat. Då kan man nyttja skolans nya greenscreen och filma flera gånger så man kan klippa och redigera. Jag blev djupt försjunken i detta med ljussättning och kamera vinklar, kanske svartvitt foto? Jag fick också en idé att man skulle kunna läsa en text och göra jämförelser/ paralleller med bilder. Vilka bilder får man när man läser boken, hur ser karaktärerna ut eller miljön? Det kan bli en väldigt spännande effekt vad en text kan leda till. Konkreta bevis på att det faktiskt är en stor upplevelse att läsa en bok.

Jag tänker också att jag kommit ganska långt med språktänket. Jag tror att jag är hyfsat medveten om elevers svårigheter och jag arbetar omsorgsfull med de texter jag delar ut för att de inte ska vara för svåra fackmässigt, men samtidigt utmanande för man är ju inte dum för att man saknar några ord i förrådet. Jag jobbar aktivt med ordlista, ämnesspråket, och har tanken att läsa in information så att man kan välja om man vill läsa eller lyssna eller lyssna medan man läser. För mig är det också naturligt att använda mig av bilder för att förtydliga orden och göra texten inbjudande. Det ska se snyggt ut. Man trycker inte upp häften där två bokstäver saknas i kanten på ett helt stycke, med bilder som ser ut som ultraljudsbilder på vad som helst. Jag skulle personligen aldrig läsa en sån text, bara om jag var tvungen.

Till sist avrundade jag föreläsningen med att fundera på en digital barnbok med rörliga bilder. Ledsen Monika, det är sommarlov nu.

 

 


3 reaktioner på ”eftermiddagens studiedag 16/6

  1. Och precis såhär är det Malin.
    Jag fattar inte heller att fler inte använder sig av sociala medier när man kan få all info där, sitta en hel dag och lyssna på något som bara delvis berör ens profession verkar så ineffektivt. Vi kostar ju en del att samla i grupp och då behöver det vara viktigt på riktigt.

    1. Både och. Nu ska vi ingå i läs satsningen i Borås stad och detta var väl själva introduktionen. Jag vill inte verka orättvis mot föreläsaren som slängs in i detta nån dag innan sommarlovet.

      1. Nej du är inte orättvis, du beskriver hur det är, särskilt tror jag att man som estetlärare ofta slängs in i sammanhang som bara delvis berör. Vi är nog ofta dessutom vana att ge sammanhang och att se hela eleven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s