Nått är på gång

Blev inbjuden i en trevlig tråd häromdagen på twitter. Kortfattat kretsade det kring varför det händer så lite på bildfronten, och att kanske alla praktiska ämnen mår bra av att gadda ihop sig och lyftas?

Jag har haft många tankar kring detta, kanske särskilt igår kväll när jag stod fastnålad i hallonbuskarna utanför sommartorpet. Två liter blev det, tyvärr kan man inte samla tankar och idéer på samma sätt. Det är verkligen en färskvara verkar det som.

Nåväl det är inte främmande att samla ihop praktiska estetiska lärare, utan här i Borås kläcktes idén under våren med ett flertal intresserade, främst då från stan, att träffas kanske på en pedagogisk pub eller edcamp. Jag har varit nöjd med de tillfällen som varit med edcamp här i Borås, samtidigt som man sitter lite på nålar för att man ska ta upp ganska stora ämnen, som passar alla eller ingen. Därmed inte sagt att det är oerhört värdefullt att vi möts i brokiga skaror också. Jag tycker bara att det snabbt blir en väldigt uppsluppen stämning när man träffar sina ”egna”, vi har kul ihop. Och eftersom jag inte kan räkna med att få lön för mitt engagemang är jag mån om att åtminstone ha roligt när jag gör nått.

Vid några tillfällen under året har jag fått höra en gemensam reflektion kring mitt bloggande, och då från lärare som inte undervisar i bild, att jag belyser ämnen utifrån nytt perspektiv som de inte har tänkt på. Det känns väldigt upplyftande självklart att jag i all enkelhet kan bidra med något till lärare i allmänhet, så smått hög av stolthet har jag liksom aldrig gått vidare med vad det är exakt som jag ser från andra hållet. Kanske är det något unikt för oss alla pr.est.lärare? Här kan vara nått intressant, ett spännande tema för en eventuell konferens? Hur skulle skolan se ut om det bara fanns praktiska och estetiska ämnen? Praktisk och estetisk matematik kanske gör att barnen lär sig räkna bättre och skapar framtida kreativa arkitekter och ingenjörer? Kan man ha kemi på hemkunskapen, kan kemi kanske även vara personkemi som i drama? Vi lekte lite med tanken under senaste edcamp, och det var kul.

Ledarskapet i klassrummet är också alltid värdefullt att diskutera med en lärare som undervisar i ett praktiskt ämne. Jag tror att vi som grupp sitter på många, för oss, självklarheter som kan öppna andras ögon. Hög tid därför att bolla ut vår erfarenhet, med ord och bild, visa hur välsvarvade vi är när det väl gäller och skapa en röd tråd av matnyttigheter, helt enligt vår melodi.

Extra roligt är att skolsmedjan kan vara intresserade av att kanske göra en knytkonferens ett AFK med fokus på de praktiska ämnena. Vi behöver ett moderskepp som kan organisera alla våra fria tankar. Om skolsmedjan engagerar sig kan det även vara läge för mig att göra något av min drömkampanj 300 d.v.s försöka få igenom förslaget att bild-och musiklärares heltid ska räknas i antalet undervisande elever och inte timmar.

Spännande är det att mötas kors och tvärs på nätet, vi knyter kontakter och idéer och det händer grejer! Exakt vad vet jag inte riktigt men nått är på gång, häng på!


4 reaktioner på ”Nått är på gång

  1. Hej Malin! Nu har jag börjat läsa dina bloggar och räknar med mycket inspiration. På ett sätt önskar jag att jag bara hade ämnet Bild att engagera mig i. Det kan kännas splittrat att vara på flera ställen och tiden och orken räcker liksom inte. Jag kommer i alla fall försöka hänga med och läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s