Nytt läsår

Jag sitter och sammanfattar kommande läsår och försöker få ihop alla lösa trådar kring vad jag vill, kan, orkar och kanske måste lära mig lite mer om.

Jag har ju snart bloggat i ett helt år, och kommer att fortsätta med detta. Jag ska försöka städa lite. det blir snabbt rörigt särskilt som man, som jag, vill vara lite smålustig i emellanåt utan något egentligt innehåll men ett nog så stärkande syfte. Funderar på ett årsjubileum, kanske ett extra långt inlägg, kosta på mig premium, en fest? Det hade varit kul att ge mina följare varsin bok med valda samlade inlägg och några ord om resan mot den digitala världen, som ni alla kan göra och är värda. Men sånt tar tid har jag för mig, skriva en bok. Jag har ju bara några veckor på mig.

Nytt för läsåret på bloggen blir kategorierna

  • läsår14-15
  • läslyft
  • AST
  • BFL

Jag har förhoppningen att tydligare integrera mina inlägg med de prioriterade mål som gäller under läsåret. Så håll utkik särskilt om du undervisar i praktiskt ämne.

Jag kommer också att undervisa i IKT/Engelska  Jag ska även här utgå från en blogg, under uppbyggnad f.t , som jag gör i mitt huvudämne bild. Inom IKT har jag byggt följande rubriker på bloggen:

Skärmavbild 2014-08-03 kl. 14.35.08

Lite utav det som gåtts igenom tidigare och lite annat som jag vill lära mig. Man kan väl mer se det som att innan läsårets slut vill jag kunna det mesta under dessa topics, och då kanske helst före eleverna. Vi kommer inte hinna med allt och det ser jag långt ifrån som ett problem. Hela tanken med en bloggundervisning skapar möjligheten att sitta hemma och pilla och lära sig, att kunskapsinhämtningen inte tar slut för att man stänger klassrumsdörren.

Min blogg Bildsalen har haft i genomsnitt 15 besök i veckan, på sommarlovet. Det kanske är vetgiriga fröknar, vad vet jag men jag får också förbereda mig på att några av mina elever kanske gjort allt som jag tänker mig att de ska göra till hösten? Det gör min arbetssituation lite obekväm om du förstår vad jag menar, men så oerhört nyttig. Vi måste röra om mer,  för jag vill i alla fall sträva mot att få bort mandat tänkandet kring att bestämma vad eleven ska lära sig, hur den ska lära, inom vilken tidsram, hur det ska se ut när man lärt sig och avrunda med att eleven får berätta om sin upplevelse i kunskapsinhämtning och varför det kanske inte blev riktigt som det skulle. Jag är helt övertygad om att eleven kommer att lära sig så oändligt mycket mer om man släpper lite på kontrollen och förutsätter självständighet, vilja och nyfikenhet.

Ytterligare en blogg Klasskompis kommer att utgå från det övergripande innehållet i kursplanen samt en del svenska. Jag vet inte exakt hur den kommer att forma sig, det får tiden utvisa. Det handlar om en vänklass på Bodaskolan, 7E med mentor Jane Larsson bl.a, som mina nya elever i 7B kommer att få bygga relation och kommunikation med. Vad som helst kan hända, jag tror på det här projektet och jag känner starkt att det kommer bli kanonbra, kul!

Jag fortsätter självklart att utveckla min egen undervisning som jag även dokumenterar och reflekterar kring här på bloggen. Jag har påbörjat arbete med mindre grupper och jag trodde kanske det skulle vara mer färdigt i nuläget, men det tar tid att nöta in förändring.

Jag ser fram emot läsåret, det kommer att hända mycket kul!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s