Idag började lässatsningen

Kanske självklarheter för många men jag har vacklat mig fram, språk och läsning är inget vi diskuterat i ämneslaget någonsin. Jag har väl hängt på mycket själv just för att både skriva och läsa är en kär syssla för mig. Jag fick en hel del tankar och insikter med mig i fortsatt arbete med bild texter redan vid första utbildnings tillfället idag. Jag är ju inte helt främmande inför att utveckla och vägleda inom ämnesspråket och har strävan att bli mer medveten om hur jag uttrycker mig i text eftersom detta på sikt leder till att eleven presterar bättre.

Jag har ingen lärobok i bild, jag skriver nästan uteslutet mitt eget arbetsmaterial. Det finns få konstböcker som är anpassade efter ungdomars mått att läsa så vill jag att mina elever ska fördjupa sig i någon konstnär får jag oftast skriva materialet själv. Den svåraste texten är väl annars kursplanen och betygskriterierna som eleven ska bearbeta och förstå för att ta ansvar för sitt kunskapsinhämtande i ämnet.

Även om man inte jobbar så mycket med just texter och läsning som bildlärare så delar man ändå ut ett par rader varje läsår. Det är i form av matriser, instruktioner som ska följas eller frågor som ska svaras på. Jag tänker att det kan vara bra om dessa rader är välformulerade och leder elevens kunskapsutveckling framåt, även om det bara är tre frågor.

Beskriv vad bilden handlar om? Vad har den för motiv? Ge exempel på saker i bilden som förstärker dess uttryck?

Det kan tyckas som ganska vanliga frågor kring bildanalys. Eleverna får en bild att utgå ifrån och ska diskutera, eller ha åsikter kring den utifrån ovanstående frågor. Jag lärde mig idag att man kan titta på sina texter ur flera perspektiv.

  • Vad finns det för ämnesspecifika begrepp som behöver bli tydliga och förklaras? (motiv, uttryck)
  • Vad finns det för vardagsspråk som kan röra till det? (Ge exempel på saker= grejer, fysiska objekt)
  • Finns det ord med flera betydelser? (motiv=orsak, anledning)

Frågan kring ”Vad bilden handlar om?” kan antyda att det ska finnas en berättelse i bilden.

Med tanke på att de språkliga kraven är överhängande i hälften av kunskapsmålen så är det relevant att också ägna tid åt det språk som används under lektionstid.

  • formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
  • presentera sina bilder med anpassning till syfte och sammanhang.
  • ge omdömen om arbetsprocessen och visar då på samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
  • tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  • beskriver bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion med användning av ämnesspecifika begrepp.

Jag tyckte det var värdefullt och ser fram emot att lära mig mer.

2 reaktioner till “Idag började lässatsningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s