att få ihop klassen

Regnet öser ner, för en gångs skull. Övriga år har ju sommarvädret börjat i samband med skolstarten. Hellre att få stå och småhuttra en eftermiddag på grusplanen bakom idrottshallen än tropisk hetta både i och utanför klassrummet. Idag fick vi dock avbryta för att regnet tog udden av det roliga utomhus.

bild-29Det här läsåret har jag tagit emot en sjua och det är alltid lika förväntansfullt och nervöst. Man vill ju liksom styra över det sociala samspelet och tidigt sätta en norm för vilket klimat man vill ha i gruppen. Trevligt men under ordnade former. Jag har väl en tendens att få myset att galoppera.

Efter medhavd fika och allmänt tjoande pga av regnet så fortsatte vi inomhus med att rita av varandra, fast med fel hand och med fet tuschpenna. Värsta tänkbara alltså.

Eleverna skulle sedan gå vidare, välja och klippa ut några av porträtten och kombinera bilderna med olika påståenden som de i gruppen anser hör ihop med en bra klass. T.ex. ”I en bra klass spelar det ingen roll vem jag sitter jämte i klassrummet och kan umgås med alla på rasten”.

Ljudnivån var något högre än under förmiddagens information. Det var ett rofyllt fnissande och babblande. Jag känner att jag har ett trivsamt gäng och till råga på allt stod det dessutom två gamla elever och tryckte sina näsor mot rutan utanför, också från ett lyckat gott gäng från förra året. Kanske tur? Kanske annat?

Det här med planscherna är ju ett sätt att kolla av klassen, utgå från deras viljor och intressen men som alltid när det gäller mjukare frågor kan även barn bli avskärmade och skoja till det lite eller visa att man inte tar det fullt ut på allvar. Det finns alla sorter.

värdering1 Svårigheten är väl egentligen att hinna med att följa upp allting man sätter igång. Det som ger mest i inlärning ger man minst tid av någon anledning, reflektion och uppföljning. Nu sattes eleverna i arbete att börja fundera på vilka förhållningssätt som skulle passa för att bli en bra klass och vårt vuxen ansvar blir därefter att tillsammans vägleda eleverna kring rimlighet/orimlighet gällande de påståenden de kommit fram till. Därefter ska våra gemensamt beslutade normer nötas in och följas upp.

Innan vi skiljdes åt idag beslöt min mentorskollega och jag att vi ska påminna varandra om att tag i klassen ännu bättre nu, ifrågasätta vad det är vi bestämmer, följa upp och uppmärksamma goda exempel i syfte att bli än mer effektiv i att skapa trygghet och en god miljö. Jag tänkte att om jag skriver om det på bloggen så skärper kanske jag till mig i alla fall. För visst känner man igen sig? Men att ta sig tid kan vara ett mycket effektivt sätt att spara tid, som man inte alltid tänker på.

Jag har haft en bra dag. I vanlig ordning öppnade jag klassrumsdörren i god tid så när rektor stegade i korridoren haffade jag henne med orden ”titta in här i bildsalen så ska få se något riktigt fint”. Jo hon stack in huvudet och där satt nästan hela klass 7B tio över i åtta och inväntade skolstarten tjugo över. Härligt!!

2 reaktioner till “att få ihop klassen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s