50 minuter likabehandling

På måndag har vi schemabrytande lagdag och jag har i uppgift att prata om likabehandling, jag har ju hand om kamratstödjarna i mitt lag.

Jag tänkte jag skulle köra en gammal goding. Eleverna går ju alltid på den trots att det tydligt står att vi ska prata om likabehandling, dvs allas lika värde.

bild-34Jag kommer att dela ut bilder på lite olika människor och eftersom ämnet fördomar ska behandlas så har jag gjort urval i det som gäckar vår fantasi mest som tex fetma, sexualitet, ursprung, handikapp.

För att det inte helt ska urarta, ges eleverna en hyfsad neutral frågeställning. De ska berätta om vad de tror personerna arbetar med och vad de har för hobbies. Man kan även gissa vad de har för personlighet tex blyg eller utåtriktad.

De får några minuter på sig och pratet rullar snabbt igång. Jag kommer inte att låta grupperna redovisa vad de kommit fram till utan mer belysa att de faktiskt kommit fram till svar och hur det kan komma sig att man tror sig veta saker om människor man aldrig träffat?

Vad gör man då för att skydda oss mot andras uppfattningar som kan såra och kränka? Det blir en bra inledning till att uppmärksamma skolans likabehandlingsplan. Vad står i det i den? Vilket ansvar har jag som elev mot andra elever på skolan och vad händer när jag bryter mot det?

Själv föredrar jag att fokusera på de runt omkring mobbing och utanförskap när man samtalar i grupp, särskilt en brokig skara som en klass kan vara. Den där största gruppen som varken mobbar eller blir mobbade. Du gör fel om du inte bjuder in en klasskamrat att delta i ett samtal, om du låter en klasskompis sitta ensam och äta i matsalen eller jämrar dig om du får sitta bredvid nån du inte känner för i klassrummet. Det blir inte infekterat eller för nära, som oftast blir de ganska uppeggade och det är nyttigt att höra den egna rösten höra sig själv säga att man aldrig skulle göra så, att ta ställning. Skönt att höra också för den som är orolig.

Sedan ska vi pausa en stund och titta på en film jag hittade på youtube, ett elevarbete, som handlar om fördomar. I det här fallet är det en kille som berättar att han är homosexuell för sin kompis.

Sen finns det ju den här snutten med Susan Boyle från idol uttagningen som jag aldrig tröttnar på.

Jag måste ju självklart berätta om vad det innebär att vara kamratstödjare, hur ofta vi träffas och vad vi gör under våra möten. En anledning till att elever involveras i förebyggande antimobbningsåtgärder är främst för att vi ska kunna fånga upp helheten. Utanförskap är ofta inget som varar mellan åtta och tre i skolan, utan är mycket mer komplicerat än så och utanförskapet kan även ha sin uppkomst utanför skolan och/eller på nätet.

Jag har hittat två filmer på youtube som handlar om den utsatthet man kan bli offer för på nätet.

Jag fick tips av min kollega Camilla om att testa kahoot.com. Ett sätt att skapa quiz, alla får chans att svara anonymnt och man kan ha en diskussion kring svaren tillsammans. Man kan även välja rätt svar.  Jag skrev fyra frågor som eleverna ska bearbeta:

Skärmavbild 2014-09-05 kl. 13.06.21

Skärmavbild 2014-09-05 kl. 13.16.27På kahoot.it loggar eleverna in sig genom en kod. Det ska bli kul att prova detta!! Det får ju resultatet direkt.

Några rader måste ju även sägas om att man ska vara försiktig med det man publicerar och varför.

 

 

 

 

 

Om det mot förmodan skulle bli några minuter över så hittade jag ytterligare en film kring hur påverkad man kan bli av mobbning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s