lässatsningen del två/faktatext

Imorgon är det redan dags för andra tillfället, redan tänker jag för det känns som om veckorna susat förbi. Vi ska faktiskt läsa en del själva till i morgon i ett häfte vi fått. Första dele kretsar kring Lärarens medvetenhet om fakta texter.

Jag arbetar med faktatexter just nu på bilden i årskurs nio. De har en konstfördjupning i tre delar. De ska välja en konstnär och någon av dennes konstverk, arbeta praktiskt, ta reda på fakta och slutligen ska detta mynna ut i ett digitalt projekt då de väver in fakta och prat om arbetsprocessen i ett bildspel eller film.

En av mina grabbar har valt konstnären Keith Haring och såhär ser wikipediasidan ut där han ska ta sig an fakta.Skärmavbild 2014-09-10 kl. 12.14.14Jag har ju ingen lärobok, kanske lika bra eftersom de som skriver läroböckerna kanske borde läst det häfte jag tragglar mig igenom nu, kan man tycka. Nåväl, jag tittar på texten ovan och ställer mig följande frågor, medan jag skriver om texten.

  • Är texten lagom svår för eleven?
  • Kan eleven lära sig nya faktaord och begrepp genom att läsa texten?
  • Signalerar texten att elevens förkunskaper är viktiga för utbytet av ämnet?
  • Förser texten eleven med en ”färdplan” för läsningen?

Jag har förutsatt att jag behöver omformulera texten för att pojken överhuvudtaget ska ta sig an den. Det primära är ju inte att bearbeta texter utan att lära sig något om den konstnär man valt och använda sig av denna fakta i ett sammanhang som den digitala redovisningen erbjuder.

Skärmavbild 2014-09-10 kl. 13.21.16Jag har gulat ord som jag förklarat t.ex. permanent, klottra, epidemi, kommersiella sammanhang, kampanj, motiv och spekulera. (Just för detta blogginlägg.)

Det rosa markerade är exempel på vilka förkunskaper jag antar att eleven har eller inte har. Jag förutsätter inga kunskaper inom konst. Däremot AIDS tänker jag att han borde känna till och fördomar.

Skärmavbild 2014-09-10 kl. 13.21.36Till sist en liten grönfärgad knorr av engagemang, en fråga för väcka nyfikenhet och bolla lite av den information man just läst. Vad kan hålet symbolisera?

bild-35Nån särskild ”färdplan” har jag väl inte när det gäller just den här lilla texten, mer än flyt i innehållet, men jag jobbar nog med det en del på whiteboarden. När man arbetar med bloggar, länkar och så blir färdplanen ofta ganska rörig. Eleverna börjar på ett ställe och sedan färdas de snabbt åt olika håll om man inte i förväg radar upp vart de ska, och det kan vara ganska svårt att fånga upp det när det krävs ett antal klickande för att fånga helheten.

Ju tystare de är under genomgången desto mer har de tänkt på annat verkar det som nuförtiden.

Vill du ha texten om Keith Haring utan färger finns den här

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s