lässatsning del2/egen reflektion

Idag fick vi lära oss strategier för läsning och framför allt hur viktigt det är att vägleda eleven i olika strategier för att förstå textens innehåll. Som exempel vi fick vi läsa texten till låten ”Guldet blev till sand” från musikalen Kristina från Duvemåla. Kanske hade det blivit annorlunda för mig om inte musiken spelades samtidigt som vi skulle läsa igenom texten? Jag avskyr nämligen musikaler, och kombinationen musikal och Anders Ekborg tänder mig verkligen inte alls. Det var några fruktansvärda minuter tyvärr, men som på ett tydligt sätt öppnade min förståelse för att göra kopplingar. Alltså kopplingar mellan texten och egna erfarenheter (text till själv), kopplingar mellan texten och en annan text (text till text) och slutligen kopplingar till företeelser i omvärlden (text till värld).

Vilhelm Mobergs berättelse tog jag faktiskt till mig redan i tidiga tonåren, jag har läst böckerna flera gånger och sett filmerna ännu fler. Mitt förslag till kopplingar mellan andra texter blev därför att ifrågasätta hur man kan omvandla något så stillsamt sorgligt och vemodigt till något så pråligt och högljutt? Min bänkkamrat Mia däremot hade en mer korrekt uppfattning, hon drog paralleller mellan sångtexten och ett av Tintins äventyr. Nu tar det all världens tid att reda ut det, kortfattat var det en miljöbeskrivning som fick bilder av serievärlden och sammanfattningen är att kopplingen erbjuder ökad förståelse för det man läser och därmed ökad kunskap. Övriga kopplingsstrategier är text till värld ( tex flyktingar som tror det ska bli bättre någon annanstans och i likhet med Karl-Oskars bror Robert blir lurade). En annan koppling är mellan text till själv, det vill säga egna upplevelser.

Min fortsatta tanke blev att man kan överföra det här till konstbilder, lätt. Äntligen börjar jag förstå hur jag ska erbjuda en undervisning som effektivt möjliggör för mina elever att skapa resultat inom de höga betygen.

”Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.” Det står ju precis det vi gått igenom idag, ”bild till jag”, ”bild till bild” och ”bild till värld”.

Det här med kopplingar har känts som ett tungt ok, konst är ofta ganska komplext, dessutom skapad av vuxna människor med vuxna erfarenheter. Det händer inte sällan att det blir en lång inledning av förkunskaper innan man kommer till skott för att prata om en t.ex. en konststil och då kan även vägen vara kantat av ord som genre och expressionism. För att inte tala om alla avbrott av viktiga frågor som ”när slutar vi?” eller olämpligt pennvässande. Ska jag vara ärlig så är jag ofta helt förundrad över att de lyssnar, men ungdomar idag har ju också en tendens att tystna när de passar på att tänka på något helt annat. Nu så, ska det bli ändring!


2 reaktioner på ”lässatsning del2/egen reflektion

  1. Vad glad jag blir av att få följa dina tankar kring lässatsningen i flera intressanta inlägg! Jag tycker din koppling mellan din upplevelse av händelserna i boken/låttexten och tonsättningen i musikalen är ett tydligt tecken på en läsare som går i dialog med texten och engagerar sig i den. Bara vänta tills vi kommer till kapitlet om att ställa frågor och förhålla sig kritiskt till en text!

    1. Tack för responsen. Jag tycker lässatsningen har varit värdefull! Kopplingarna kan lätt överföras till bildanalys, vilket var nytt för mig (tyvärr, men bättre sent än att aldrig lära sig..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s