en snabbis om webbdagarna

Skärmavbild 2014-09-25 kl. 21.11.14Lycka till med att somna inatt tänker jag till mig själv, fullproppad av energi, idéer och intryck i en digital adrenalinkick utan dess like. Det var utbildningsdagar som inte liknade något annat jag varit med om. Bara det att få göra entré i föreläsningssalen som var nedsläckt med häftig musik och rörliga bilder på fyra skärmar. Det kommer att bli svårt att gå tillbaka till att stå och suga på en Festis i pausen i det där konstiga, avslöjande och fulgörande ljuset som alltid finns i kommunala lokaler. Vi är duktiga på det mesta i skolan tycker jag, men det där med  u p p l e v e l s e n, där har vi lite att bita i.

Att ha en moderator borde vara en självklarhet, att föreläsaren slipper presentera sig själv och början markerar man med en vinjett på storbildskärmen. Att ha någon som följer flödet på twitter vore väl jäkligt häftigt? Att få ställa sina frågor via twitter när någon föreläser och avrunda med dessa frågor och en sammanfattning kring intresset utifrån för det vi nyss byggt upp kunskaper i på vår skola. Det skulle kunna bli lika naturligt som att utse en sekreterare, vem har koll på flödet? Man skulle som lärare få en anledning att skaffa twitterkonto och kännedom kring hur det används, och använda det.

Jag sprang på Frida Boisen redan i garderoben första dagen och fick tillfälle att presentera mig. Hon var väldigt mysig och hade något uppriktig över sig så som jag även upplever hennes skrivna ord. Det är sån lyx att mingla med spännande människor som sticker ut, vågar, bidrar och kändisskapet gör ju att man hittar de lättare. En ren logistisk fråga alltså, eller hur? 🙂 Frida Boisen var ju även en av föreläsarna, och för er som inte vet så är hon chefredaktör på GT.

Skärmavbild 2014-09-25 kl. 20.48.38En webbmässa med föreläsare, hela sommaren har jag av och till undrat vad  j a g  ska där att göra, egentligen? Jag har synat programmet noga och visserligen sett intressanta grejer men inget skolrelaterat och jag vill ju så gärna jobba, typ jämt. En del grejer funkade inte alls, det var för mycket fokus på företagande, då pausade vi en stund Annelie och jag, men andra pass satt som en smäck. Speciellt då den inledande föreläsningen med Gustaf Josefsson från Makerspark. Han väckte många tankar kring vilken skola vi har, hur vi fostrar elever i fastlåst tänkande av rätt och fel när arbetslivet istället behöver det kreativa tänkandet, att man kan lära även att att misslyckas med fokus på experimenterande. Spännande kille Gustaf, som jag också fick tillfälle att kasta mig över och byta ett par ord med. Himla trevlig.

Det fanns ju ett utställningsområde också och i en av montrarna stod representanter från Mentor, en ideell organisation som arbetar för att ge ungdomar större självkänsla. Det handlar om att unga får en vuxenkompis kan man säga som en slags livscoach. I nuläget har vi fler mentorer i Borås än unga klienter, berättade Julia Dilles som är engagerad och driven regionskoordinator, så vi bestämde att höras av. Jag vet inte vilka ungdomar som skulle vara intresserade av detta på min skola men jag tänkte kanske främst på min roll som vuxen kamratstödjare, att kunna ha en bra grej att erbjuda. Mentor är ju även intresserade att presentera sig på edcamp och teechmeet och åker ofta ut i skolorna.

Jag köpte boken ”Meningen med hela skiten”, skriven av Nina Åkestam, reklamforskare, föreläsare och skribent, kanske mest känd för sin blogg Resume som númera är nedlagd. En ung tjej som väckte mina tankar kring den stress som finns i arbetslivet idag. Man jobbar extra mycket för att man faktiskt har ett jobb,till skillnad från många andra, och är konstant rädd att förlora det vilket naturligtvis ruckar på en del viktiga och skyddande regler när det gäller arbete. Jag har egentligen aldrig reflekterat kring hur det blir sen, de slutar nian, kommer in på gymnasiet men sen då? Tänkte därför att det kunde vara en god idé för mig att läsa Ninas bok, och lät henne även signera den till mina arbetskamrater på jobbet så det blir en lånebok där. En liten present till mina kollegor på Sandgärdskolan.

En föreläsning som stack ut lite extra var att lyssna på Lina Areblad och vad hon hade att säga om barn och ungdomars användande av sociala medier. Mycket intressant. Även Volvos marknadskommunikationschef Per Carleö berättade om den fascinerande reklam kampanjen med Zlatan. Det är ju verkligen en berättelse man vill ta med sig till skolan. Men jag får som sagt dela upp det lite, smälta och forma allt jag lärt mig.

Självklart var ju även Lärarförbundets timme mycket värdefull. Jag tycker den fackföreningen gör så mycket gott för oss lärare och ligger i framkant, speciellt med Lärarsidan.se då de poängterade vitsen med information på film. Jag kommer skriva mer om detta och har även ett intresse av att dokumentera min lärargärning och publicera på deras sida.

Min diggiskamrat Annelie var vid min sida och bjöd på många härliga skrattanfall och även fina tips på suveräna appar, minsta paus och hon hade en liten app till övers. Suveränt! Jag måste skaffa mig en egen ipad, så smidigt att ta med sig på t.ex en föreläsning.

Det kommer mera. Börjar bli lite trött nu, trots allt.


4 reaktioner på ”en snabbis om webbdagarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s