Den digitala stressen

Som så många andra andra sover jag med min iphone intill huvudkudden men inte så mycket för att den är det värdefullaste jag har eller att jag inte vill missa någon uppdatering utan helt enkelt för att komma upp på morgonen. Denna allt-i-allo-pryl är ju även väckarklocka. I natt har jag sovit ovanligt dålig och fick därför tanken att det kanske kunde ha ett samband med att jag hade sju olästa messenger meddelanden och tre händelser på facebook som direkt berörde mig, såpass att jag får meddelande om det. Lite otippat, särskilt som jag gick och la mig ovanligt sent igår, nästan klockan elva.

Förutom att man kanske ska spara på krafterna för att kommentera hyperaktiva människors statusuppdateringar och även sluta skriva något halvkryptiskt till en klarvaken vän innan man går och lägger sig fick jag anledning att direkt koppla min erfarenhet till den digitala stress vi lever i. Det här är ju något som även togs upp under webbdagarna. Den digitala stressen som ruckar på dygnsrytmen, man ska inte, får inte missa något. Att alltid vara tillgänglig. Kanske främst gällde det våra ungdomar.

Ser jag till min egen digitala stress så var jag nog faktiskt mer uppskruvad under den period då jag knappt närmade mig en dator. Herregud så spänd jag var över detta hemska som jag inte fattade. Det finns faktiskt också en tid för inte allt för länge sedan då jag frågade en arbetskamrat vad hon gjorde av sin dator efter arbetsdagens slut? Jag brukar lägga min i skåpet, berättade jag, men man kanske ska lägga den i valvet? Vad skulle jag med den hemma, jag hade ju redan tittat på hemnet under rasten?

Min digitala resa började med pimuppgifterna, då jag fick sitta med övriga skrapet av återvändande nyförlösta och motstretiga tanter och kämpa med detta in i de sista veckorna. Jag minns vid ett tillfälle då en dam bredvid mig började gråta när hon blivit färdig med trean och bad om ursäkt till mig som satt närmast. Då berättade jag att skrikit som en stucken gris i bilen efter förra tillfället, såpass att ett gammalt förbigående par stannade och knackade på rutan. Där var jag då, våren 2013.

Nu är jag här. Nu bloggar jag, twittrar, även för @bildamnet, har fbgrupper, googlegrupper, gör egna instruktionsfilmer som jag lägger på mitt youtubekonto, provar digitala redskap varje dag, har blivit IT pedagog och lär mig något nytt varje dag. Nu är problemet att få stopp på det. En timme blir lätt tre, man ska bara..

Det är säkert några därute som funderar kring mitt bekräftelsebehov, vad hon ska synas och vara så märkvärdig?  Jag använder ju en viss ton i den här bloggen som de flesta förstår och uppskattar, men inte alla. Det kan vara provocerande att avslöja för mycket, driva med sig själv eller ge sig hän i egoboost men för mig är det befriande, att få rucka lite på konventionerna som ska följas så plikttroget. Jag vill inte nödvändigtvis att du ska se mig, jag vill att du ska se en hel människa och tänka att man kan aldrig veta vem som är vem utan alla måste få chansen. Vem trodde det här om mig våren 2013?

Tiden, den räcker självklart inte för mig heller. Det kom som en käftsmäll att mina barns skola hade studiedag idag och var stängd. Ännu ett skäl till att schoolsoft borde finnas som app. Jag glömmer ofta det där superviktiga sakerna. Som att stänga av spisen vilket tar udden av att ha lagat mat, städat hela lägenheten och tvättat allas kläder.  Jag glömmer att låsa ytterdörren vilket tar udden av att jag varit ute med mina barn i flera timmar och lärt de cykla. Varje dag letar jag hysteriskt efter min mobil, mina nycklar och min plånbok. Och emellanåt även mina glasögon.

Jag känner igen mig i Ninas Åkestams bok Meningen med hela skiten. Jag känner också att jag har allting under kontroll, att stressen är mer av allt man är sugen på som man inte hinner med. Som hon också gjorde, innan kraschen. Hm.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s