samtalet/ lässatsningen

”Man har inte läst en bok förrän man har pratat om den”

Idag har vi bearbetat det så viktiga samtalet under lässatsningen. Tyvärr var stora delar av min ämnesgrupp borta på annat, hade gärna bollat mer med fler bildlärare, men å andra sidan fick jag tillfälle att snacka ihop mig med vår nya mysiga musikmajje Fredrik.

Ska jag vara ärlig har jag inte alls tänkt på samtalet i undervisningen och när jag och Fredrik skulle diskutera våra ”samtal” under lektionstid blev vi nog båda lite paffa tror jag. Hinner man ens säga en hel mening innan man blir avbruten och kan man kalla det samtal? Visst har eleverna fått diskutera saker men jag har inte haft någon medveten struktur kring hur och vart det ska leda , utan tanken har väl snarare varit att delge varandra erfarenheter och framför allt få feedback på det man gjort. Det senare har jag alltid lite dåligt samvete för, man blir ju lika överväldigad varje gång hur många elever man faktiskt har när det är dags för inlämning.

Jag tänker att jag nu ska föra in samtalet som en given del av reflektion i mina LPPer, också som ett led i den enorma fokus på producerande som elever har. Man måste reflektera mer kring allting man gör och som min kollega föreslog, kanske inte starta med ”reflektion” – som är ett något stöddigt ord , utan efter ett par följdfrågor och diskussion istället påpeka hur bra eleverna reflekterat. Att eleverna även ges en anledning till att förklara vad de gjort och varför, i varje nytt arbetsområde.

Det var som vanligt givande, satte ord på några delar som jag inte kunnat klura ut själv. Det är svårt att vara ensam draghäst i ett ämne, man missar mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s