IT undervisningens första stapplande steg

Mitt första IT uppdrag som pedagog handlar om att sätta ihop ett nyhetsprogram tillsammans med eleverna, med reportage som de filmat mot en greenscreen. Ganska kaxigt med tanke på att jag aldrig undervisat i IT och knappt kände till iMovie, jag hade dessutom tränat upp mig på fel version. Den är numera uppdaterad och jag försöker så gott det går att springa ikapp och lära mig allt eftersom. Så första stegen är:

  • Våga
  • Uppdatera

Så fort jag lärt mig något har jag gjort en skärminspelning. Har du quicktime player går du lätt in i arkiv och väljer ny skärminspelning. Det är väldigt smidigt att i lugn och ro (tänker jag mig så småningom) att göra en repetitionsfilm kring det man lär ut. Det är ju inte bara elever som är intresserade av att lära sig mer om film, på senaste släktkalaset fördes det på tal och jag kunde tipsa om mina nya filmer på youtubekontot.

  • Repetera med inspelade genomgångar, egna eller andras
  • Skippa prestigen

Denna veckan får jag hjälp av stadsdelens IT pedagog Johnny Andren. Mycket av det jag lyft tillsammans med honom är tydligheten. Dels handlar det om genomgången. Jag har inte haft så utförliga genomgångar, det faller sig liksom inte naturligt att lära ut saker som man inte så säker på själv. Därför har jag löst det genom att spela in, men inspelade genomgångar kan aldrig ersätta mig utan man måste alltid starta upp lektionen med en gemensam vägledning. Inför nästa års nyhetssession kommer jag att kunna vara tydligare medIMG_1729

Vad som ska göras

Hur det ska göras

I vilken ordning

Vad det ska mynna ut i

Jag tyckte det blev en skillnad direkt när vi formulerade oss tillsammans på whiteboarden

Det är också väldigt mycket ämnesord som rör till det. Händelse, bibliotek, skapa, importera, dela.. det är ord som har en annan innebörd i ett annat sammanhang. Det gäller att vara oerhört konsekvent tänker jag, det här ”grejsimojsandet” tar lätt över då man lindar in för mycket text i förklaringar.

  • tydlig ordningsföljd
  • konsekvent användande av ämnesorden

Bild 2014-10-15 kl. 09.09Sen måste man pilla mycket med det man ska lära ut. Eleven behöver ju sällan hjälp för att komma från A till B till C.. utan det krånglar ju ofta på andra sätt.

  • gemensam handledning kräver att man gör rätt
  • individuell handledning kräver erfarenhet av att ha gjort fel

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s