IKT reflektion

Skärmavbild 2014-08-28 kl. 15.51.40Som sagt har jag haft stadsdelens IT – och utvecklingspedagog, Johnny Andrén, med mig under veckan på mina IT lektioner. Rekommenderas varmt att bjuda in kunnig kollega på plats. Jag har ju aldrig undervisat i IT förut och är dessutom inte helt säker inom området så då känner jag att det är värdefullt att bolla med någon.

Att göra det i händelserna centrum, under lektionstid där problemen uppstår är oerhört nyttigt. Även fast tid inte alltid kommer att finnas till denna typ av handledning så kommer ju både jag och Johnny ha nytta av denna erfarenhet i hans fortsatta stöttning. Nu har han har fått se mig och de förutsättningar jag har som pedagog och hur eleverna generellt hanterar sitt digitala verktyg.

Vi pratade bla om det här med att våga starta upp projekt inom kunskaper man inte helt behärskar. Ur mitt perspektiv känner jag att tidpunkten är rätt, det är verkligen nu jag ska passa på att ”greja runt”, undersöka, experimentera, starta nya tankar eftersom jag har en väldigt tolerant och positiv relation med mina elever, och då menar jag alla trehundra. Jag upplever väldigt starkt att den vilja och drivkraft jag har för att utveckla och förbättra mig som lärare  såväl innehåll som undervisning blir väl bemött och tar udden av mina fel och brister. Jag har ett gott klimat med mina ungar, det är en viktig förutsättning.

Många bra tankar och förslag har jag med mig nu i fortsatt IKT arbete.

  • När man ska träna upp en kunskap behöver eleven inte tillverka övningsmaterialet själv, så oerhört rätt tänkt. Jag påbörjade temat med att eleven skulle förbereda en kort presentation av sig själv på engelska som träning för greenscreen. Istället kan man servera eleven en färdig inspelad film och tre bakgrundsbilder som hen sedan får träna på i greenscreen/iMovie, som vi arbetat med nu.  Det här sparar tid och blir en mer effektiv träning.
  • Exempelbilder och film kan man även lägga i det interna systemet. Detta kan även fungera som en avlastare för våra mer unika AST elever som har svårt att sålla bland för mycket information. Det finns ju tusentals möjligheter att välja bland om t.ex söker ett bakgrundsljud.
  • Att skapa tydliga delmål, när och hur ska saker hända på vägen mot slutmålet? Nästa steg när man är ”klar” måste vara mer tydligt.
  • Det ska finnas alternativ för den som vill veta/träna mer eller få invänta sina kamrater i gruppen.

Ovanstående sätter en god ram för IT projekt som sker under en längre tidsperiod. Ja, nästa gång blir det bättre.


En reaktion på ”IKT reflektion

  1. Helt rätt att våga starta upp nya projekt/övningar innan vi ”behärskar” tekniken. Behärska tekniken fullt ut, lär väldigt få göra. Genom att pröva nya grepp så lär hen sig tekniken mer och mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s