Podcast, en möjlighet

Jag har ju som sagt börjat undervisa i IT nu, det ligger i kombination med engelskan. Det som eleverna jobbar med i engelska ska mynna ut i ett digitalt projekt och just nu trixar de med en newscast i iMovie då de fått pröva greenscreen funktionen.

Övriga önskemål från engelska lärarna är att de vill blogga, eleverna ska göra bokrecensioner och jag har kikat runt och valt moobis som alternativ. Det är lite meck och en hel del funderande kring vad man vill med sin blogg, det är ju ett forum som ska hållas vid liv över en längre period. Nåväl det här med att blogga det kan jag och jag har ju även diplom från edooc.se i ämnet.

Podcast däremot.. som också är ett önskemål. Men så plötsligt fick jag ett tips från Johnny Andren, övergripande IT pedagog i Borås stad, varför inte göra podcast i iMovie? Ja varför inte, det är ju suveränt. Varför lära sig två redskap och bara använda det till en sak när man kan göra fler grejer i samma program? Å vad kul allting blev!! I helgen har jag äntligen börjat med podcast.

Jag spelar in mitt ljud med mina vanliga telefonlurar. För att bli av med burkeffekten, bakgrundsbrus hyfsat täcker jag för den lilla pratmicken med en tygbit. Ja det duger, allt har en början. För er kollegor på skolan upptäckte jag även det perfekta podcast rummet, telefon båset i personalrummet som inte längre används. Jag använder quicktime player, samma som innan när vi filmat i greenscreen men den här gången spelas en ny ljudinspelning in.

Jag importerar ljudet och bakgrundsbild (er) till iMovie. Det fina med iMovie är att jag kan göra en vinjett i början på podcasten, med titelruta där jag skriver programtitel och avsnitt. Jag kan fortsätta lägga in mer ljud i texten, jinglar som förstärker textens känslomässiga karaktär och olika ljudeffekter. Våra öron är ju också ganska bortskämda nuförtiden, de är vana vid tydlig vägledning, stimulans och kvalitet på ljudet.

För mig som har bloggat länge känns podcast som ett naturligt steg framåt. Jag har en längre tid känt ett behov utav att vara mer nära, öppen och intimare med de svårigheter man kan uppleva som lärare, bildlärare framför allt,  och då passar det bäst att använda sin egen röst. Så se fram emot poddar, men det kommer ta lite tid – jag är så mycket petigare med ljud än med text.

 


4 reaktioner på ”Podcast, en möjlighet

  1. Nyfiken: ska du ha ett tema på dina podcast? Ska flera personer föra en dialog i dina podcast, ska någon bli intervjuad (så att det kan liknas vid ett radioprogram)? Lyssnar du på några (spännande) podcast (som hör till skolans, bibliotekens, värld)?

    1. Jag har många tankar kring podcast, den främsta var att jag skulle komma lite närmre de svårigheter som jag kan uppleva som lärare och att det kändes som ett bra forum att prata om kring detta ämne än att bara. skriva. Tyvärr hinner jag inte odla alla frön jag poppar ur mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s