ämneskonferens med IKT

Idag träffades vi ämneslärare i bild tillsammans med utvecklingsledare Cathrine Kristoffersson. Kul att träffa henne, första gången för mig men jag har ju sett hennes lilla huvud poppa upp lite varstans i sociala medier. Idag hade hon förberett en workshop med ipad appar, så synd bara att jag inte har någon ipad. Jag hade gärna velat ha en ipad, som ett administrativt lärarverktyg som är lättare att ta med sig än en dator när tex sitter på konferens, edcamp eller går någon utbildning eller bara som dokumentationsverktyg att filma och fota med. Nåväl det finns appar som funkar även på datorn, jag upptäckte dock att jag faktiskt provat och testat det mesta – och är för stunden lite mätt på det om jag ska vara ärlig. Det tar emot att börja fler projekt, nu är jag mer inne på avsluta med hedern i behåll

Det var ändå kul att se att de andra fröknarna gav sig hän i ett nyfiket sökande.  Jag fick tips om ett program som heter Zeitraffer. Om man samlar bilder i en mapp så kan man sedan ladda upp mappen i zeitraffer och så ordnar det så det går att ”spela” upp dessa som film där de bläddrar bilderna antingen vansinnigt snabbt eller lagom bildspels snabbt. Pysslade lite med det samtidigt som jag fick prata av mig lite kring uppdateringar och fick även mer insikt kring vad icloud är. Jag fick laddat ner det nya icloud drive som jag ska börja använda. Det verkar väldigt fiffigt om man behöver dela tunga filer med varandra som tar mycket plats, tex filmer och annat med mycket grafik, då kan man istället dela genom icloud drive. Det är väl den främsta drivkraften gällande digitala verktyg just nu, grundläggande IT kunskaper som vad ett operativsystem egentligen är och hur det påverkar datorn, olika filformat och hur och var man kan kan spara sina filer. Känns som en helt ny fas i mitt kunskapsinhämtande, den lite vuxna perioden. Hoppas den inte varar för evigt.

Nästa ämnesträff ska jag få berätta, tipsa och inspirera. Jag har fått en liten stund till detta och det gör jag självklart med stolthet, mycket av min drivkraft är ju för att också kunna hjälpa andra att bli bättre. Det är ju ingen poäng med att vara duktigt på något om man inte är det tillsammans.

Jag var lite trött idag men hörde att det kommer bli leranimering på Engelbrektskolan och det projektet tänker jag följa. Jag måste kolla upp det här med VFU studenter också, jag hade kunnat tänka mig att lära upp en och annan. Annars tycker jag nog att jag kommit ganska långt med att föra in digitala verktyg i undervisningen. Som Cathrin också sa idag är en bra början att titta i sitt centrala innehåll och börja fundera på vilka slags hjälpmedel man kan tänka sig för att nå målen i ämnet. Själv tog jag min egen planering och började fundera på hur jag kunde digitalisera de övningar jag delar ut. Det i sig föder ett kreativt tänkande tycker jag då man dras in i att se olika möjligheter, kanske framför allt för att man förstår hur mycket tid man kan spara, hur effektiv man kan vara, hur tydlig man kan bli med hjälp av digital teknik. Det är ju inte bara eleverna till gagn utan även ett hjälpmedel för oss lärare i vår pedagogiska utmaning.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s