edcamp Kungsbacka

Jag hade förmånen att delta på edcamp Kungsbacka under gårdagskvällen. Inga märkvärdigheter egentligen, det är i stort sett bara att anmäla sig och se att man kommer dit. Det finns inga regler kring att man inte får vara med bara för att man jobbar utanför kommungränsen. Igår träffade jag dessutom en mamma. Ja varför blir inte våra skolrådsrepresentanter också inbjudna till edcamp? Våra politiker?

Jag tog tillfället i akt att säga ett par ord. Kungsbacka har hårda regler, där får man en nalle i huvudet om man pratar för länge. Och fem minuter som en gång i tiden kändes som en evighet är ju bara början idag. Det är ganska svårt att berätta något utan att samtidigt förklara vad det är man menar. Jag hade förberett min första keynote och pratade om min ”digitala resa”, alla stigar jag trampat upp i cyberspace och vad det lett till. Jag klarade mig precis, utan anfallande nalle.

IMG_1802Det är fantastiskt att kunna mötas med andra pedagoger, och ofta är det kryddan som dyker upp i sådana här sammanhang, bra och trevlig kompetensutveckling. Jag tyckte det blev väldigt intressanta diskussioner kring både makerspace och ämnesintegrering. Hacka läroplanen, om du tänker att du gör nytt av det gamla – ta kursplanerna och hitta gemensamma nämnare mellan ämnena i det centrala innehållet och skapa ett nytt skolämne. Själv har jag funderat på ämnesintegrering ett tag som ytterligare ett sätt att stärka bildämnet och ge bildämnet ett tydligare syfte då även de digitala redskapen skulle skapa broar mellan ämnen. Jag fick flera tankar med mig idag.

En ny grej som vi fick prova på var att hjälpas åt med problemlösning. var och en kring bordet fick ett papper som man skulle skriva något man upplevde var svårt, nått problem. Det kunde vara en krånglig kollega, omotiverad elev, mobilanvändande. frågan fick sedan rotera kring bordet och stanna vid tre platser. När vi fick någon annans problem hade vi nån minut på oss att svara och ge förslag på lösning för att komma vidare. Det var bra att inte ges för mycket tid och snabbt spotta ur sig ett svar. Sen fick man ju tillbaka sin egen lapp med tre förslag på hur man kan komma vidare med man själv tycker känts tjorvigt.

Skärmavbild 2014-11-06 kl. 14.29.26Vi fick vägledning kring hur man kan skapa ämnesintegrering genom makerspace och förde samtal kring möjligheter och hinder kring att undervisa mer entreprenöriellt.

IMG_1805-1

 

Sara Blanck presenterade sin avhandling kring ämnesintegrering. När ämnen möts.

IMG_1803


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s