prova podcast

Nu har eleverna börjat med sina podcast i engelska IKT. Podcast är ett dokumentärt radioprogram kan man säga, en kortare variant. Eleverna ska före en diskussion på engelska kring hälsa.

Det här är ett jättekul sätt att dokumentera en diskussion. Ofta sätter man eleverna i smågrupper och man har svårt att överblicka de diskussioner som förs. Genom att spela in samtalen så kan man även gå vidare med att låta eleverna lyssna igenom sin diskussioner och gå vidare med olika följdfrågor som utvecklar resonemanget. Det här ju intressant för ämnen som SO tex, så därför skriver jag utförligt så ni kan ta i detta själva. Och jag har en väldigt enkel lösning. Jag ser även fler spännande lösningar på hur man kan komplettera de egna läromedel man delar ut. Man kan läsa in texter istället för att dela ut de på papper och avbryta med att använda titelrutor för att ställa frågor kring texten som stöd både för läsförståelse och inlärningen.

Podcast kan man göra på olika sätt. Eftersom vi nyligen (årskurs 8) arbetat med iMovie och filmat med quicktimeplayer (och då använt elevens dator, mac air) så tänkte jag att man i all enkelhet kan fortsätta med dessa verktyg men i ett annat sammanhang.

Ljudet spelar man in genom att öppna quicktimeplayer, tryck arkiv och välj ny ljudinspelning. Klicka på den röda knappen och ljudet börjar spelas in. Spara filen och lägg den på skrivbordet.

Sedan går man in i iMovie, skapar en ny händelse och importerar ljudfilen samt den eller de bakgrundsbilder man vill ha till ljudet. Sedan skapar man en ny film, utan tema. Lägger bilden i första filmrutan och drar ut den så länge man vill ha den. Ljudet lägger man i spåret under. Har du probelm med att bilden zoomar in sig, markera bilden genom att klicka på den i filmremsan, välj redigeringsverktyget beskära, tryck anpassa och klicka på bocken längst ut.

Utöver det kan man skapa en titel för podcasten, en titel för medverkande och ha en jingel i början och slutet. Här visar jag hur man redigerar och jag har gjort två filmer eftersom det är lite si så med att uppdatera programmet bland eleverna./ Lycka till!

Inom kort kommer även instruktioner för den nya versionen av iMovie men det är mycket likt det gamla.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s