elevledda utvecklingssamtal

Jag är ju inte bara bildlärare utan även klassföreståndare eller mentor för klass 7B och mina elever, i likhet med de andra sjuorna, har under veckan fått förbereda sina utvecklingssamtal. Vi har ett internnät som kallas pingpong där vi lärare fyller i betygsmatriser inför utvecklingssamtalet. Eleverna ska sedan utgå från dessa matriser (vilka är skolverkets kriterier rakt upp och ner) samt även för i år en keynote med förslag på hur man kan lägga upp sitt samtal.

Förutsättningarna för att elevledda utvecklingssamtal ska fungera utan energislukande förberedelser är goda på den skola jag arbetar på . Eleverna är studiemotiverade, de klarar skolan väl, är ambitiösa, upplever saker på sin fritid, har trygga hemförhållanden och samtliga har svenska som modersmål. Jag hade ändå inte uteslutit att göra ett försök om förutsättningarna var mer nyanserade och utmanande. Man häpnar verkligen hur effektivt det är för att lära känna sina elever och hur man också kan använda sin profession och erfarenhet i samtalet istället för att lägga all energi på att vara käck och fylla tiden. Allvarligt talat, efter femton samtal är leendet ganska stelt och man känner sig mer urholkad än påfylld av kunskaper kring de barn man ska stärka och inspirera.

Jag är grymt imponerad av mina elevers keynotes idag och jag fylls av värme över hur klarsynt de berättat om vad de vill lära sig mer om, vad de behöver träna mer på och det viktigaste av allt, vad de är bra på. Tänk att alla rabblade upp flera saker som de känner att de behärskar väl, det är ett gott betyg för skolan!

Jag känner mig även nöjd med min egen insats, jag tycker att jag med lätthet har förmåga att fokusera på det positiva och ge eleven komplimanger och beröm. Jag tycker att det hör till att våra ungdomar ska känna sig glada och stärkta efter sitt utvecklingssamtal, det ska trigga igång fler processer, drivkraft och lust.  När man som lärare även har tid och ork över används man mer som en resurs i samtalet, jag kunde direkt flika in hur eleven kunde gå vidare genom t.ex. studieteknik. Jag tycker man får en helt annan överblick kring vilket stöd eleven behöver i sin psykosociala utveckling genom att ges chansen att iaktta och verkligen lyssna. Elevens interaktion med sina föräldrar är också spännande att iaktta.

Men vad gör man då om matrisen är fylld med röda rutor? Ska eleven tvingas göra en keynote kring sina misslyckanden? Jag har inga svar på det såhär en fredagskväll, mer än att man ska ha ett humant förhållningssätt, men tanken för jag med mig. Jag haft elever genom åren som varit tilltufsade av skolan, mycket för att de inte getts uppmuntran för att komma vidare. Istället har tillsägelserna duggat tätt. Jag träffade en pojke senast idag som först i slutet av vårt samtal förstod att faran av över, lirkade av sig luvan och började möta min blick. Förutsätt att alla vill göra rätt för sig, man behöver inte peta länge där förrän det händer grejer.

Till sist vill jag flika in om den så viktiga kreativiteten. Idag lyssnade jag på en av mina flickor som beskrev matte som jättekul men kände att hon lätt fastnade i att skriva och resonera. ”jag har så svårt att komma på..” suckade hon. ”Om du gillar matte så kanske det inte är så konstigt”, menade jag. Matte kräver logiskt tänkande, att man ska komma fram till rätt svar, och när man gjort det så vet man att man är klar och kan gå vidare. Det är tryggt, tydligt och strukturerat. Men när det gäller att skapa en berättelse eller resonera så uppmuntrar det till kreativitet och då kan vad som helst hända för dels så kan det finnas flera rätt svar eller inget rätt svar alls.  När man är kreativ spelar rätt svar ingen roll, utan att man kan göra saker på olika sätt och att man kanske rentav misslyckas emellanåt. Just därför är det så viktigt att det tänkandet också stimuleras i skolan, utan motpoler ingen helhet. Plus att mamman sa till mig att hon aldrig varit på ett sånt spännande utvecklingssamtal förut, så mitt lobbande för kreativitet lär ju spridas i bygden.

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s