MIK konferens i Borås

Igår var det MIK konferens på Borås högskola, och jag var där.  Jag känner verkligen att detta är helrätt för mig. En IKT undervisning där tekniken bytts ut mot media. På jobbet pratar vi samarbete mellan bild och SO som en grund för MIK undervisning en timme i veckan årskurs åtta. Igår fick jag även information kring MIK dagen i Göteborg den 28 januari och rektor Gunilla E Magnusson för högskolan talade om den nya kursen IKT och nya medier, där jag anmält mig. Det är ungefär 60 anmälda i nuläget berättade rektor men eftersom kursen kommer att vara helt nätbaserad är hoppet inte ute för dig som också vill gå.

Det var filmpedagogerna/ Folkets bio, bröderna Fredrik och Johan Holmberg, som inledde konferensen med tänkvärdheter. Visste du t.ex. att världens mest översatta text är de mänskliga rättigheterna? Det finns inget land med fri press som har haft svält? UNESCO menar att MIK är en mänsklig rättighet idag och hänvisar till FNs konventioner om mänskliga rättigheter, artikel 19, yttrandefrihet och förståelsen av dess konsekvenser för att kunna göra aktiva och medvetna val. Yttrandefriheten har fått nya möjligheter i och med utbredningen av internet i världen vilket tänjer på gränserna för vem som får lov att säga vad i medier och information.

Idag kan vi möta upp till 10 000 bilder om dagen, det mesta sållar vi bort men vi måste stärka oss för att kunna hålla oss kritiska kring det vi ser, läser och upplever. Reklam är idag vår  största kulturyttring och den smyger omkring, ändrar form, rör sig i andra sammanhang och forum så det kan vara svårt att riktiga veta reklamens innehåll, syfte och att det faktiskt är reklam. Kunskap kring presentationsteknik är därför också oerhört betydelsefullt idag och vi fick ta del av en parodi av upplägget i ett nyhetsprogram.

Såhär ser innehållet annars ut i MIK undervisning:

mikinnehåll_2Lite svår att läsa så jag punktar också:

 • informationskunnighet
 • mediekunnighet
 • bibliotekskunnighet
 • yttrande- och informationskunnighet
 • digital kunnighet
 • datorkunnighet
 • internetkunnighet
 • spelkunnighet
 • filmkunnighet
 • nyhetskunnighet
 • TV kunnighet
 • reklamkunnighet

MIK konferensen dök rakt in i hjärtat av betydelsen av yttrandefrihet och hade bjudit in en mycket spännande person. Jonathan Stanczak, verksamhetsledare på frihetsteatern i Jenin Palestina. Att höra Jonathan berätta om sina kulturprojekt blev ju väldigt tydligt hur mycket kultur betyder för oss människor och hur många sätt det finns att uttrycka sig. Kulturyttringar är ju även en form av yttrandefrihet som är långt ifrån självklar i många länder, och kanske för självklar i Sverige för att ungdomar ska förstå vilken viktig del av yttrandefrihet den utgör. Även om jag inte vill tillbaka till 80 talets bildämne och de fria pauser bland de ”viktigare” ämnena som det talades om då, och stundtals fortfarande, poängterades det ju väldigt tydligt hur estetiska uttryck avlastar och skapar ventiler för det vi erfar och upplever. Svenska ungdomar mår ju inte bra enligt statistiken, och en förebyggande åtgärd vore kanske möjlighet till fler kulturella uttrycksformer i skolan! Vill ni se exempel på vad som händer på Frihetsteatern så har de ett youtubekonto som heter thefreedomtheatre, väl värt ett besök.

Efter lunch blev det kortare MIK talks. Först ut Karolina Pahlen intendent för rörlig bild på Borås konstmuseum. Karolina känner jag sedan innan och hon besökte mina niondeklasser för något år sedan och hade en mycket lyckad workshop med film. Jag hade gärna samarbetet mer med henne och få del av hennes kunskaper kring film- och bildanalys. under hennes kvart fick jag flera tankar kring de förväntningar vi har på rörlig bild idag. Vi är väldigt präglade av den dramaturgi som finns i film och teve produktion, att det händer något och kombinationen bild och ljud.

Eva Marsh pratade om betydelsen av ungdomar inte bara ges möjlighet att se och uppleva film och andra media utan själva får vara med om att skapa och aktivt analysera. Eva är en av intiativtagarna till Multimediabyrån som numera är statens mediaråd, representerades av  Ulrika Engström. Statens mediaråd har ett särskilt MIK rum där man kan läsa mer. Kultur i väst presenterade sig och jag fick kännedom om en konsult i konst som arbetar även för skolan, Petra Johansson. Det är ju alltid värdefullt att skaffa sig lite nya kontakter.

Nästa vecka ska jag ha hand om  @bildamnets #bildchatt och temat för diskussionen kommer att vara samarbete med kulturutbudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s