omsätta lässtrategier till bildanalys

Sista lektionen i läs satsningen för i år arbetade vi med att förutspå. Jag kom direkt från en MIK utbildning och hade ganska mycket tänk kring detta men i rörliga bilder inte text. Jag fick flera  tankar kring rörliga bilder under MIK konferensen och de förväntningar vi har när vi ser t.ex. en film. Tydligast blir det kanske de få tillfällen vi ser en film som inte handlar om något, eller har en ytterst vag handling,  hela tiden arbetar hjärnan med att förutspå eventuella nästkommande händelser och konsekvenser kring det man ser.

Jag har haft all möjlig bildanalys genom åren men har kanske helt ut greppat det här med ett dela ut strategier för att öka kunskapen i att analysera, utan mer satsat på att göra det så kul som möjligt. Som en lekande version gör jag ibland bildanalys som dramaövning och då får eleverna just förutspå vad som ytterligare kommer att hända i en bild. I grupp väljer eleverna någon av t.ex. Edvard Munch bilder, de tittar på bilden och kommer överens om situationen i bilden och börjar sedan fundera kring vad som vidare kommer att hända och gestaltar detta i ett lite enkelt drama. Här hade jag kunnat stannat upp och ta tillvara elevernas version kring vad bilden handlar om i större utsträckning eftersom detta är konkreta exempel på kopplingar till egna erfarenheter. Jag hade också kunnat berätta om Edvard Munch efter, inte före, och motiverat till kunskapsinhämtning ( i den bästa av världar) genom frågan ” vad tror ni Edvard Munch hade velat berätta med den här bilden?” Det svaret kräver vissa förkunskaper, vilka? Man måste veta vad Edvard Munch hade för erfarenheter och typiska saker för den tid han levde i. Hur tar man reda på det? Ändrar denna fakta uppfattningen kring vad bilden handlar om? Jag känner att jag får fler infallsvinklar i bildanalys genom att bli medveten om lässtrategierna, jag lär mig nya saker varje gång som jag verkligen har nytta av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s