pixel art med minecraft

I årskurs åtta har jag haft en jättetråkig övning i surrealism och den har också segat sig fram vecka efter vecka. Jag var medveten om detta från början men valde ändå att köra lite i gamla spår, jag orkar liksom inte ha för mycket nya grejer på gång samtidigt som jag själv utvecklas i raketfart. Jag måste ju även ta viss hänsyn till att jag är småbarnsmamma och att min egen familjesituation påverkats något p.g.a min egen mamma varit svårt sjuk ganska länge. Ibland måste man göra vissa val för att inte brännas ut.

Jag valde dock förra veckan att bekänna färg och jag vände mig mot pojkarna. De fick fem minuter på sig i slutet på lektionen att skriva ner förslag och idéer kring vad de skulle vilja göra på bilden. För det är ju inte riktigt okej att efter fem lektioner lämna in en bild som ser ut såhär:

Skärmavbild 2014-11-21 kl. 13.00.09

Övningen bestod i att först göra ett collage som man sedan utgår ifrån för att skapa en surrealistisk målning med betoning på att träna nyanser i färgen, att aktivt se hur saker och ting ser ut i verkligheten.   Bilden skulle färgläggas med vattenfärg.

Hur bedömer ett sånt här arbete när pojken inte har några som helst svårigheter att uttrycka sig i bild men när drivkraften varit minimal? Ingen märkbar entusiasm eller nyfikenhet. Vad vinner man på att sätta F? Ärligt talat så får vi nog in en hel del sådana här arbeten i varje skolämne. En god reflektion kan ju vara att ställa sig frågan om det har något med mig som lärare att göra? För det är ju trots allt enklare att ändra på sig själv än på alla andra runt omkring, speciellt då pojkar i fjortonårsåldern.

Idag kom killarna till sin bildlektion och började ivrigt presenterade ett förslag kring att arbeta med minecraft. Jag har ju faktiskt själv tvingat in mig i detta program och provat mig fram. Min åttåriga dotter tycker att jag tillbringar för mycket tid med datorn och för att råda bot på detta introducerade jag minecraft hemma. Jag har knappt sett röken av henne sedan dess. Sålunda fick jag lägga mig i detta intensiva spelande och vi delar numera en minecraftvärld tillsammans. Jag föreslog därför helt orädd pixelart som bilduppgift med hjälp av byggstenarna i minecraft. Som de jobbade, intensivt och koncentrerat. Flera gånger fick jag ge flickorna tillsägelse att lugna sig och dämpa snacket.

minecraftSkärmavbild 2014-11-21 kl. 13.43.55Nu sitter jag här och funderar på hur man kan gå vidare, höja kunskapsnivån och få in fler delar ur det centrala innehållet och hur arbetet ska bedömas. Spännande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s