#bildchatt

Varje onsdags kväll mellan 20-21 finns det möjlighet att chatta om bildämnet på twitter. Du kan lätt söka på #bildchatt och komma rakt in i våra diskussioner.

Ikväll var det jag som var moderator och det är svårt att släpa runt för tunga ämnen såhär i slutet på terminen. Vi kom in på betygen, och också genustänk med betygen. Är bild fortfarande ett tjejämne, och hur får man det att bli mer grabbigt i såfall?

Själv har jag ganska stora nivåskillnader i bildframställning mellan pojkar och flickor. Ser man på betygen från årskurs sex har flickor i allt högre grad betyget D medan pojkar ges E. Pojkarna når också väldigt sällan de högre betygen. Jag vet inte exakt hur mina betyg ser ut men det är säkert så att killarna generellt har lägre betyg än tjejerna. Det här är ett ganska jobbigt ämne att diskutera eftersom stora nivåskillnader högst sannolikt beror på att man genom sin undervisning exkluderar vissa elever. Man kan som lärare genom att inte variera sin undervisning aktivt medverka till att vissa elever inte kan ta tillgodose sig den, särskilt inte när eleven upplever att det är kört redan från början. Det finns ingen chans att pojkar överlag kan vara så mycket sämre. Men i ämnet bild rycker många kollegor på axlarna och tycker att det är självklart att pojkar är sämre. De har ju så dålig finmotorik, omogna rent allmänt, har svårt att sitta stilla och oftare intresserade av annat. Inte konstigt alls att de är kassa på rita. Men om man inte bara ritar hela tiden? Om man får leka lite ibland? Om man inte bara gör sånt som kräver att man ska sitta stilla? Om man väcker intresset? Vad händer då?

Det är väldigt mänskligt att man som lärare i ett praktiskt ämne med många elever uppmuntrar egenskaper som flit och koncentrationsförmåga, ansvarstagande och självständighet och belönar det med ett litet plus i kanten, ett D. Jag var själv inte ens medveten om att jag gjorde det, i många fall såg jag egenskaper istället för kunskaper. Vi är ensamma som bildlärare, det är inte bra så därför måste man ut och skaffa sig lärorika och stärkande möten. Ett enkelt sätt att göra det är via nätet. Jag satt nyduschad med håret i turban under hela kvällens bildchatt, märktes det? Kom som du är. Välkommen!

2 reaktioner till “#bildchatt

  1. Missade de diskussionen i går. La upp bilder på min blogg i går och la dem i kill- o tjejgrupper. Bara för att jag ville vissa att kilarna är så duktiga… Jag upplever att det nästa är lika många killar som tjejer som har de höga betygen i bild. Däremot finns det några, inte många killar som rent motoriskt inte är så utvecklad i sin teknik och känsla. När jag i åk fem säger till fem innan slutet att vi ska städa, är det killarna som skriker NEEEJ inte nu. I går var det en kille som sa: det borde vara kriminellt att ga så här lite bild i veckan… 😊

    1. Vad kul och föredömligt! Själv uppmärksammar jag också fler killar som både vill och kan, och idag finns det en betydligt bredare och tydligare debatt och tänk kring genus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s