betygsmatrisen

Kanske att jag gör en höna av fjäder men jag har inte fått ordning på systemet att fylla i betygsmatrisen. Det är så enkelt att klicka sig fram och ändå så svårt, det ser så tydligt ut men är ganska rörigt att reda i, det är tolkbart åt för många håll samtidigt. Tanken är ju att vi ska öppna upp för dialog kring bedömningen och då måste man klura på hur man gör det så tydligt som möjligt, annars är det ju svårt att veta vad man ska fråga. Jag har pratat med med elever lite allmänt hit och dit. Det som berör mig mest är ju att eleverna är väldigt stressade kring matrisen, eftersom den också fokuserar på det negativa. Man kan ha sex rutor ifyllda med grönt varav fem är på C nivå och en på E nivå och då överväger inte C utan E, och det blir i slutändan ett D.

Vi har egentligen aldrig pratat om betygsmatrisen annat än att den ska fyllas på, vilket också är den tanken jag haft. Det är också här jag tycker att det börjar bli rörigt. Om jag t.ex. haft ett arbetsområde som berört ett kriterie som jag inte arbetat med nuvarande termin, och det kriteriet är grönt på E och får lova att stå kvar bland elevens nya resultat som kanske är C. Då ska eleven alltså ha ett D för att man gjorde sämre ifrån sig förra läsåret? Hm då kan man som lärare börja bli schysst och säga att det kriteriet räknas inte den här gången, vilket blir ganska rörigt. Det kan ju också faktiskt hända att läraren flyttar ett kriterie ett steg uppåt, trots att eleven inte visat resultat inom detta område. Betygsättning är ingen konfliktfri process och det kan hända att mänskliga faktorer tar överhanden.

Jag har klurat ut en grej som känns väldigt mycket bättre. Betygsmatrisen kommer jag att använda vid betygssättning och utvecklingssamtalet. Nu vid betygssättning kommer jag att fylla i matrisen utifrån de kriterier jag bedömt och satt betyg den här terminen. Jag har precis gjort en sammanställning av terminens innehåll årskurs åtta och när klickar i de nya rutorna kan jag tänka mig att skriva betyg efter uppgiften som hör ihop med kriteriet i kommentarsfältet. Här kan du ta del av min sammanställning.

Jag kommer alltså ha en termins matris och en matris som successivt fylls på inför utvecklingssamtalet, för att se hur eleven når upp till kunskapskraven och det slutgiltiga betyget år 9. Här finns en tydlighet i vad som behöver utvecklas, jag tänker att man kan följa resultaten termin för termin och vill man, som elev, öka sitt resultat så finns alla planeringar, LPP, kvar. Självklart ska man anpassa sin undervisning till elever med särskilda behov men man blir lätt utbränd om man ska komma på en massa extrauppgifter för elever som lätt har förmåga att ställa egna villkor. Material är redan färdigt för den som vill pröva sitt betyg eller komma ikapp, eller jobba för att nå ett betyg. Man redovisar vad man gjort och hur det har bedömts varje termin.

Det här öppnar upp för dialog tycker jag, det ramar in och gör tydligt, man kan ställa frågor – som har svar. Det blir även tydligt för att göra eleven medveten om sig själv och sitt kunskapsinhämtande. Under utvecklingssamtalet kan man kan se tillbaka i ett ämne och analysera varför det inte gått lika bra periodvis, var det svårare då eller kanske tråkigare? Hur kan man göra bra ifrån sig trots att det känns tråkigt? Att mer aktivt bygga strategier utifrån den individuella elev man är. Och också att få lov att känna sig riktigt trygg i det man faktiskt behärskar.

Såhär känner jag att det ska vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s