Elev Badges

I vanlig ordning strosar jag omkring och drar igång allt möjligt i en tid då fokus och betyg står på agendan. Jag vet ju dock av erfarenhet att det lägger sig till ro och idag i matsalen blickade jag ut över barnaskaran och rabblade bokstäver. En grej jag gör. På friluftsdagar har jag dille på att rabbla namn.

Nåväl jag har de senaste läsåren ägnat mest huvudbry åt nästkommande läsår, då allting ska bli perfekt. Jag har ju fått chans att pröva mig som IKT pedagog och inför nästa läsår tänker jag mig en mer MIK anpassad undervisning. Jag kikade i statens mediaråds MIK rummet senast i morse där det finns färdiga lektionsplanering i bl.a. källkritik. Det var då jag började fundera kring badges. Varför inte få bevis för sina kunskaper inom IKT och MIK? Efter given kurs skulle eleven kunna få chans att söka en open badge, motivera sin ansökan och ge exempel på hur man ex. använder ett källkritiskt förhållningssätt, kan grundläggande programmering, hanterar imovie, pixlr, mediekompetens… ja vad det nu kan vara.

Den som en gång fått en badge har även möjlighet att ge någon annan vilken kan ge en spännande vinkel på elevrespons. De äldre eleverna kan syna de yngres ansökningar och få ge utvecklande tips kring saker som saknas i ansökan. Med ett vuxet vakande öga.

Jag har getts en badge i det digitala skollyftet, en nätbaserad kurs. Och jag har även gett badges i det digitala skolyftet. Jag vara väldigt skeptiskt till att det skulle funka, kändes i början inte som någon riktig skola eller kurs men i efterhand har ju alla mina kunskaper inom den kursen blivit använda, varje dag, och också utvecklade, varje dag. Badgen bär jag med mig med stolthet, så varför skulle inte samma koncept funka för våra elever?


2 reaktioner på ”Elev Badges

  1. Alltså Malin, vilken inspiration du är! Att arbeta med badges kring MIK-kunskaper är genialiskt, betyg sätter ju alla ämnen då digital samhällskunskap redan ingår i flera ämnes kunskapskrav, OCH dessutom står i läroplanen, som en övergripande kunskap alla ska undervisa.

    Badges kan ju bli en hit! Ska vi jobba tillsammans med detta? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s