betygstider

Jag sitter med mina betygsmatriser i kväll och det är dags för årskurs sju. På mitt jobb har samtliga elever en dator, vill jag först berätta, och vi har en plattform som heter pingpong.

Bild är ett otroligt svårt ämne att bedöma kunskaper i. Det kan spreta åt alla håll och kanter och även ha klockrena slumpmässiga nedslag som också rör till det. Jag blir förundrad varje år att jag faktiskt gör en bedömning, men det är väl för att man är så illa tvungen. I årskurs sju ska jag, återigen, starta upp en ny början. En fräsch start som förhoppningsvis kan leda till ytterligare förståelse för bedömningen. Märk väl, jag kan inte allt. Det är få direktiv man givits kring detta och jag gör så gott jag kan. Jag läser in mig för fullt på nätkursen betyg och bedömning, men är som sagt inte helt i mål.

Jag valde under hösten att jobba bara med två kunskapskrav under terminen. I år skulle årskurs sju starta upp elevledda utvecklingssamtal så innan deras förberedelse inför sina samtal gick jag igenom de två betygskraven och gav de även en skriftlig förklaring kring vilka frågor de kan ställa sig för att komma vidare och utvecklas ytterligare. Om du är nyfiken är den informationen här.

I dagarna har jag även utvecklat tänket kring det sistnämnda kunskapskravet ”Under arbetsprocessen formulerar eleven och väljer handlingsalternativ som leder framåt.” och ser det som renodlad formativ bedömning som ska uppmuntra eleven att ställa frågor, vara nyfiken, våga misslyckas, våga prova nytt. Jag har väl tidigare mer sett det som initiativförmåga att påbörja, slutföra en uppgift och visa självständighet men jag tänker som sagt lite annorlunda idag.

I årskurs sju har vi repeterat mycket grundkunskaper, tecknat perspektiv och ansiktets proportioner. Mycket handledning har funnits tillgänglig i pingpong, genom bla instruktionsfilmer. Vi har även provat på det digitala redigeringsprogrammet pixlr. Det var också många sjuor som deltog i elevens val/teckning. Två dagars teckningsträning under hösten. Alltsammans har jag staplat upp och flikat in kunskapsnivå på de enskilda övningarna, omöjligt men ändå..

Nu har jag väldigt många elever, i ett praktiskt ämne dessutom. För dig som inte har det kanske det låter väldigt främmande att jag nu sitter här ikväll och undrar vad vissa av mina elever egentligen ägnat terminen åt. Man upptäcker helt enkelt i sista stund att man har inte särskilt mycket bedömningsunderlag. Som det här:

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 16.34.03Jag har dock lärt mig av erfarenhet att det finns olika skäl till detta, en del väldigt rimliga, andra lite mer tålamodskrävande. Många elever som visar upp sina bilder för mig kan sedan ta hem dom i tron på att jag minns allt de gjort utan och innan.

Det finns förstås även elever som inte får gjort det som de ska och då har det har varit väldigt knepigt med den permanenta betygsmatrisen vi har i pingpong, den är så svår att nyansera. Det kan bli så hårt att pluppa fel färg i rutor man, som elev, kanske inte förstår innehållet i. Men så i år upptäckte jag att jag kan skapa en delmatris, vilken jag kallar HT14. Det är alltså den jag sätter ett terminsbetyg utifrån.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 16.32.32För vår elev ovan ser den matrisen ut såhär och är grön markerad på E, eleven kommer alltså att ges ett terminsbetyg.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 16.32.01Men jag har också kvar matrisen för slutbetyget årskurs 9, som visar att eleven har en bit kvar för att uppnå kunskapskravet.

Som lärare vet jag att eleven kommer att nå upp till E nivå senast årskurs nio, det här är kunskapskrav som kommer tillbaka varje termin, men jag känner ändå att ger fel signaler om jag inte markerar och undersöker varför det inte gått bättre för honom. Den dialogen får ingen bra start om jag flänger ut ett F utan förvarning.  Det är jag som i första hand har missat den här eleven, fortsättningsvis måste jag varje lektion kolla av så att eleven förstått vad som förväntas av honom. Då kommer han att göra rätt för sig, för det vill alla barn, och den chansen ska de få tycker jag. Men du och jag kan kanske blir osams om detta, vad som egentligen är rätt?

Flera matriser, känns som en bra lösning. Det är lättare att stycka ner terminsvis när också frågan kommer ”Vad kan jag göra för att få högre betyg”. Okej, vi har gått igenom en del övningar varav du inte gjort alla så vi kan ju börja där, instruktioner och handledning finns på pingpong. Vad kommer den här frågan ifrån egentligen, tänker jag irriterat, vem är det som kör med quickfix? Fatta hur svårt det är att bedöma förmågor när våra elever vill pricka av grejer på ”att-göra-listan”. Visst gör det här, fast ta tre månader på dig så jag kan mäta progressionen.

Nåväl, jag har även blivit bättre på att sammanfatta varje termin och vad den har innehållit, vilket är en värdefull dokumentation av flera anledningar. Det är också en liten skön förtröstan i betygseländet att man ändå försökt tillgodose en termin med varierade kunskaper. I dessa intensiva stunder av reflektion kan de mörka hålen dugga tätt. Det tar på krafterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s