glad lucia

Sjung ut korkade fördomar och sjung in gemenskap mellan människor

Jenny Strömstedt skrev detta i sin krönika idag, en text som är väl värd att läsa att fler anledningar än luciabravader.

luciaSjälv fick jag exakt samma tanke när jag njöt av skolans luciatåg igår.Vad de klämde i, verkligen ansträngde sig vår skull, det var så bra. De läste också dikter, det var speciellt en som berörde mig som handlade just om gemenskap och hur viktigt det är att man blir sedd för den man är. Jag vet inte alls tanken med diktläsningen, jag minns ju själv hur det var när jag tågade som barn och tonåring. Den som inte kunde sjunga klockrent kunde iallafall bidra med en dikt.

Som vuxen i likabehandlingsteamet på skolan triggades tanken igång att de där dikterna borde ses över och verkligen trycka på kring rätt saker. Hela luciafirandet skulle kunna bli manifestation för likabehandling, som har sin början med luciatåget. Det är mysigt att sitta i mörkret tillsammans och lyssna. Lucia tåget är också alltjämt i hetluften, nu senast att pojkar kan vara lucior. Varför inte? Som vuxen är det väl inte ofta man får frågan men visst händer det att man berättar att man alltid var pepparkaksgubbe eller ofrivillig tärna, som nån slags julstämplande identitet. Tomte, tärna, pepparkaka, stjärngosse, sotare eller lucia, vem är du och varför?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s