att vända tänket rätt

En bra start är att inte bara att ha koll vad som ska göras under terminen utan även på vad som ska bedömas. Började man sin karriär i början av nittiotalet som jag gjorde så är det väldigt vanligt att man har en slags ide kring hur terminen ska se ut, vad den ska innehålla och utifrån det formas sedan undervisningen till en trögflytande lava som kan ta sig vilken riktning som helst. En liten övning kan även ta veckor att bli färdig med. Lite svårt därför att veta från början vad det egentligen kommer att mynna ut i och därav även något komplicerat att veta vad man ska bedöma i december, redan i augusti.

Nu vet jag bättre. Nu vet jag att man måste bryta ner sin undervisning i molekyler för att få in det nya tänket. Det räcker inte inte med att tro sig förstå.

Själv började jag med att gå igenom alla mina arbetsområden. Till en början var det främst för att se vilka delar jag kunde införa digitala verktyg, men det fanns ytterligare perspektiv. Jag såg inte terminsvis utan i ett tre års perspektiv. Tar jag upp alla delar ur det centrala innehållet? Hur gör jag det? Ser jag till att det finns variation i verktyg och material? Överblicka att min undervisning inte bara är gynnsam för en viss typ av elever (flickor t.ex.) utan att alla har möjlighet att lyckas?

Ytterligare en följdfråga som man behöver bena ut: Vad behöver jag själv kunna för att bedöma kvalité. Det finns ju en osäkerhet kring digitala bilder t.ex. fotoredigering görs inte i mörkrum längre, ändå har jag svårt att vända mitt tänkande kring bedömningen. Jag har en tendens att fastna i den praktiska delen istället för fokus på t.ex. hur man komponerar en bild, hur man skapar olika effekter?

Skolan är så djupt präglad av rätt och fel. Man måste börja tänka att rätt och fel är helt ointressant. Kursplanen uppmanar inte bara till varierad undervisning utan även till att elever ska hjälpa varandra, stärka varandra och utvecklas tillsammans. Där är också en hög tröskel som känns förvånansvärt främmande i skolans värld. Inte minst kanske  i jämförelse med vår egen individuella lönesättning som egentligen inte alls uppmuntrar till samarbete eller delande. Man måste alltså vara beredd att göra upp med ganska djupgående normer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s